Lucruri fara de care nu putem trai, inventate din greseala

Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 00:00
7095 citiri
Lucruri fara de care nu putem trai, inventate din greseala
Penicilina

Louis Pasteur a spus: "Norocul este de partea mintilor pregatite". Se pare ca a avut dreptate, unele dintre cele mai importante inventii realizate "din greseala" apartinandu-le unor oameni de stiinta.

Penicilila

Inventarea penicilinei este unul dintre cele mai celebre accidente fericite ale secolului XX, relateaza Discovery.com. Alexander Fleming nu isi curatase masa de lucru inainte de a-si lua o zi libera, candva in anul 1928. La intoarcere, Fleming a observat ca se formase o ciuperca ciudata in una dintre culturile sale.

Astfel a fost descoperita penicilina, primul si unul dintre cele mai utilizate antibiotice din lume.

Stimulatorul cardiac

Acest aparat care a salvat si continua sa salveze milioane de vieti este inventia unui profesor neatent. Wilson Greatbach lucra la fabricarea unui circuit care sa inregistreze bataile rapide ale inimii. Cautand un rezistor intr-o cutie, a scos unul de 1 megaohm in loc de unul de 10.000 de ohmi.

Circuitul a pulsat pentru 1,8 milisecunde, dupa care s-a oprit pentru o secunda. Dupa care a repornit. Sunetul i-a fost foarte cunoscut profesorului Greatbach: era sunetul perfect al batailor inimii.

Culoarea mov

Chimistul William Perkin incerca la varsta de 18 ani sa vindece malaria, insa a reusit sa schimbe total lumea modei. Si sa ajute la vindecarea cancerului. Sunteti confuzi?

Iata ce s-a intamplat. In 1856, Perkin incerca sa produca o chinina artificiala. Rezultatul nu a fost un tratament pentru malarie, ci o gramada de mizerie. Insa Perkin a sesizat culoarea frumoasa si necunoscuta a dezastrului pe care il produsese. Inventase primul colorant artificial.

Insa povestea nu se termina aici. Inspirat de munca lui Perkins, bacteorologul german Paul Ehrlich a folosit colorantii chimistului pentru a revolutiona imunologia si chimioterapia.

Radioactivitatea

In 1896, omul de stiinta Henri Bacquerel era fascinat de doua lucruri: fluorescenta naturala si nou descoperitele raze X. A desfasurat o serie de experimente pentru a afla daca mineralele fluorescente in mod natural produc raze X dupa ce sunt expuse la soare.

Problema este ca realiza aceste experimente in timpul iernii, asa ca si-a impachetat echipamentele si le-a bagat in dulap in asteptarea unei zile insorite.

Cand aceasta a venit, Bacquerel a realizat ca roca de uraniu pe care o lasase in dulap se impregnase pe o placa fotografica, fara sa fi fost expusa la soare in prealabil. Era ceva ciudat.

In colaborare cu Marie si Pierre Curie, acesta a descoperit ca acel lucru ciudat este radioactivitatea.

Plasticul

In 1907, serlacul era utilizat ca izolant pentru electronice. Materialul acesta costa foarte mult, fiind produs de o specie de gandaci din Asia de Sud. Chimistul Leo Hendrik Baekeland s-a gandit ca poate gasi o alternativa.

Nu a reusit, insa rezultatul a fost un material care putea fi incins la temperaturi ridicate fara a se distorsiona. Chimistul a crezut ca "bachelita", dupa cum si-a botezat inventia, poate fi folosita pentru a produce discuri pentru fonograf. Insa, in scurt timp, s-a aflat ca produsul are sute de intrebuintari. Asa s-a nascut plasticul.

#inventatori celebri, #penicilina inventator, #stimulator cardiac, #radioactivitate, #radioactivitatea, #oameni stiinta celebri , #Recorduri