Cercetatorii din Uruguay au creat oile fosforescente, prin incrucisarea cu meduze

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 10:00
2376 citiri
Cercetatorii din Uruguay au creat oile fosforescente, prin incrucisarea cu meduze

Un grup de savanti uruguayeni, in parteneriat cu Institutul Pasteur din Montevideo, a anuntat miercuri nasterea unor oi modificate genetic fosforescente, primele de acest gen in America Latina.

"Transgeneza asupra acestei specii nu era disponibila in America Latina si aceasta reusita pozitioneaza Uruguayul la cel mai inalt nivel stiintific mondial", subliniaza Institutul de Reproducere Animala Uruguay (IRAUy) si Institutul Pasteur intr-un comunicat comun, citat de AFP.

Reusitele precedente in regiune sunt vaca transgenica producatoare de proteine umane in laptele sau, creata in Argentina in 2011, si caprele modificate genetic in Brazilia, care produc de asemenea proteine pentru uz uman.

Oile uruguayene s-au nascut in octombrie 2012 la IRAUy, unde s-au dezvoltat normal, fara a prezenta diferente fata de omoloagele lor netransgenice, a indicat pentru AFP Alejo Menchaca, presedintele institutului.

Singura lor specificitate vizibila este fosforescenta cand sunt plasate sub raze ultraviolete din cauza introducerii in ADN-ul lor a genelor unei meduze.

Operatiunea nu a avut un scop in sine, ci doar de a verifica eficienta metodei de introducere a unei gene straine in ADN-ul acestor animale.

"Tehnica este foarte eficace pentru ca toate oile care s-au nascut sunt pozitive. Acum, putem lucra cu o alta gena, care va fi de mai mare interes, pentru a produce o proteina specifica", a continuat dl Menchaca.

Cercetatorii studiaza, de exemplu, posibilitatea de a lua o gena responsabila de producerea unei proteine care lipseste in unele patologii umane (ca insulina in cazurile diabeticilor), de a o incorpora in genomul unei oi, iar aceasta o va produce la nastere in laptele sau. Izolarea acestei proteine va face posibila fabricarea mai usoara a medicamentelor decat prin metodele actuale, potrivit cercetatorilor.

#oi modificate genetic, #incrucisare oi meduze, #oi fosforescente, #animale fosforescente modificate genetic, #cercetatori genetica Uruguay , #Ciudatenii