Degringolada pe pietele financiare internationale

Miercuri, 28 Februarie 2007, ora 03:00
979 citiri

Bursa din New York (NYSE) a cunoscut marti cea mai severa cadere din septembrie 2001, indicele Dow Jones pierzand 400 de puncte la inchidere urmare a caderii Bursei din Shanghai si a ingrijorarilor legate de starea economiei americane, informeaza AFP.

Potrivit ultimelor date publicate de Reuters, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a scazut cu 3,29% (415,30 puncte) Indicele extins Standard and Poor's 500 a pierdut 3,44% (49,82 de puncte), ajungand la 1.399,55 de puncte, inregistrand cea mai mare scadere din ultimii patru ani. Indicele compozit Nasdaq era in pierdere cu 96,65 puncte (3,86%), ajungand la 2.407,87 de puncte.

Traderii spun ca scaderea din ultima ora a fost determinata de apropierea momentului de inchidere a bursei. "Nimic nu mai e sigur, nu ai unde sa te duci, iar oamenii dadeau tarcoale obligatiunilor pe care le priveau ca pe unicul rai posibil", a declarat Andre Bakhos, presedintele Princeton Financial Group in Princeton, New Jersey.

Cele mai afectate actiuni au fost cele ale companiilor cu o expunere mai mare pe piata chineza. De exemplu, Exxon Mobil Corp. a fost compania care a pierdut cel mai mult, 4,7% (3,57 dolari), la 71,83 dolari pe bursa din NYSE. Caterpillar, producatorul american de echipamente grele cu afaceri extinse in China, a scazut cu 3,6% (2,43 dolari), la 64,83 dolari.

Scaderea s-a generalizat si a afectat si Bursa din Mexico (BMV), care a cazut marti cu 5,8 % la inchidere, in raport cu nivelul de luni, ca urmare a scaderii generalizate inregistrate pe pietele mondiale.

Bursa din Shanghai a cunoscut marti cea mai puternica scadere din 1996, cu aproape 9% in conditiile in care persista temerile legate de caderea sistemului bursier al tarii si de faptul ca autoritatile vor sa consolideze controlul pietei.

Comenzile de bunuri de durata in Statele Unite au scazut cu 7,8% in ianuarie, fenomen insotit de o slabire in special a sectorului transporturilor.

Ingrijorarea tot mai mare legata de programul nuclear al Iranului a alimentat, de asemenea, scaderea brusca a optimismului investitorilor, scrie Reuters.

Casa Alba a anuntat marti ca monitorizeaza miscarile din pietele financiare, dupa un declin brusc al burselor importante. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Fratto a refuzat sa comenteze daca este planificata o dicutie cu presedintele grupului financiar. "Intotdeauna suntem cu ochii pe miscarile care au loc in piata", a declarat Fratto pentru Reuters. Grupul la nivel inalt este format din presedintele Federal Reserve, secretarul Trezoreriei, presedintele Comisiei Bursei si Valorilor Mobiliare (SEC) si presedintele Comisiei de Tranzactionare a Contractelor pe Marfuri (CFTC).

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)