Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa va lista titlurile de stat

Bursa va lista titlurile de stat
Bursa va lista titlurile de stat incepand cu 28 iulie, potrivit Ministerului Economiei si Finantelor."Noi avem toata documentatia pregatita si asteptam ca banca centrala sa-si dea avizul pentru listarea titlurilor de stat", declara Vosganian, la un seminar din 11 iulie, adaugand ca acest lucru va transmite un semnal pozitiv pentru piata de capital. Tranzactionarea titlurilor de stat pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti se va face dupa transferul acestora din sistemul SaFIR al BNR in sistemul RoClear al Depozitarului Central. Transferul va fi unul de tip fara plata ("free of payment") si se va realiza fara schimbarea proprietatii.

In acest fel, tranzactiile cu titluri de stat pe piata secundara vor fi decontate de Depozitarul Central.Pentru listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost alcatuita un grup de lucru, format din reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Depozitarului Central si ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care urmeaza sa stabileasca data la care vor putea fi tranzactionate titlurile de stat.La inceputul lunii mai, Vosganian declarase ca nu este multumit de procesul de listare a titlurilor de stat, care dupa evolutia din acel moment s-ar fi realizat abia in septembrie, si ca vrea comprimarea etapelor, pentru ca listarea sa se realizeze pana pe 15 iulie.Napoleon Pop, membru in consiliul de administratie al BNR, spunea in 28 mai ca banca centrala a recomandat Ministerului Economiei si Finantelor sa fie mai activ in vederea listarii titlurilor de stat, pentru a oferi o alternativa in cazul unei crize de lichiditati a bancilor.Oficialul BNR, Napoleon Pop, explicase ca subtirimea pietei de obligatiuni si titluri de stat este o vulnerabilitate, in conditiile in care BNR va trece, pana la sfarsitul anului, din pozitia de debitor net la cea de creditor net.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 928 ori