Boc: Legea salarizarii unice nu va avea exceptii

Vineri, 15 Mai 2009, ora 13:58
1680 citiri
Boc: Legea salarizarii unice nu va avea exceptii

Premierul Emil Boc a declarat, astazi, la Cluj, ca legea salarizarii unice nu va avea exceptii si a tinut sa precizeze ca propunerea privind exceptarea celor 11 institutii nu a venit de la ministrul Muncii, ci de la echipa care a ajutat la redactarea legii salarizarii unice.

"A fost o discutie in Guvern, pe baza unor propuneri pe care ministrul le-a prezentat, propuneri formulate de comitetul care a lucrat la elaborea legii salarizarii unice.

Pozitia Guvernului e foarte clara: de aceea se numeste legea salarizarii unice, si asta inseamna ca nu avem exceptii. Adica toti cei care sunt platiti din bani publici vor avea o singura lege, fara privilegii, fara exceptii, asa cum poate s-ar fi dorit de catre unii sau de catre altii. Repet, ministrul Muncii a fost doar un purtator de mesaj al celor care lucrau in echipa de redactare a legii", a afirmat premierul.

"Romania va avea o singura lege pentru tot ce misca in tara asta din bani publici la salarii", a adaugat Boc.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a prezentat miercuri in Guvern o Nota potrivit careia angajatii a 11 institutii finantate integral din venituri proprii, printre care AVAS si ANRE, nu ar fi intrat sub incidenta Legii unice a salarizarii, insa propunerea a fost respinsa de premierul Emil Boc.

"Propunem ca personalul din institutiile publice finantate integral din venituri proprii, ca si autoritatile administrative autonome, sa nu fie cuprinse in proiectul de Lege de salarizare unitara, urmand ca salarizarea acestuia sa se realizeze ca si in prezent, prin negociere, in baza contractelor colective de munca, dupa caz, respectiv potrivit prevederilor legale din actele normative de organizare si functionare".

In acelasi document se prevede ca nivelul de salarizare poate fi reglat prin bugetele de venituri si cheltuieli aprobate anual si prin mandatul de negociere a contractelor colective de munca.

Pe lista figureaza opt institutii publice finantate integral din venituri proprii, in cazul carora urma sa nu fie aplicata Legea salarizarii unice: ANRE, AVAS, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, Agentia de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala, Inspectoratul de Stat in Constructii, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii, Administratia Nationala Apele Romane, Administratia Fondului de Mediu.

La acestea se adauga Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private - autoritati administrative autonome finantate integral din venituri proprii.

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul s-a aratat "extrem de nemultumit" de propunere.

"Premierul a spus ca el nu isi va pune semnatura pe proiectul Legii salarizarii unice decat daca sunt incluse in actul normativ si institutiile aflate pe lista prezentata de ministrul Muncii", au declarat, sursele citate.

Sub incidenta proiectului de Lege privind salarizarea unica urma sa intre, potrivit Notei prezentate de ministrul Muncii in Guvern, doar personalul din institutiile publice finantate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul de asigurari sociale de stat si din bugetele fondurilor speciale sau din venituri proprii la care se adauga subventii acordate din bugetele enumerate mai sus.

#colectiv, #contract, #de, #legea, #munca, #salarizarii, #unice, #venituri , #Valori mobiliare