Fondurile de pe pilonul II si-au redus expunerea pe titluri de stat in octombrie

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 15:00
1427 citiri
Fondurile de pe pilonul II si-au redus expunerea pe titluri de stat in octombrie

Fondurile de pensii private obligatorii si-au redus, in octombrie, cu circa 1 punct procentual expunerea pe titluri de stat, pana la 62,64% din activele administrate, si si-au mentinut ponderea plasamentelor in actiuni la 7,77%, arata un raport al supraveghetorului pietei, publicat luni si prelust de NewsIn

La finalul lui septembrie, fondurile de pensii private obligatorii aveau 63,67% din active plasate in titluri de stat si 7,76% din totalul activelor in actiuni.

"Si in octombrie 2009 structura portofoliilor fondurilor de pensii administrate privat a fost caracterizata de investitii preponderent in active cu grad scazut de risc (titluri de stat si obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale)", se precizeaza in raport.

De asemenea, obligatiunile corporative reprezentau 16,95% din total active la finalul lui octombrie, in scadere usoara fata de sfarsitul lui septembrie, cand acestea insumau 17,39%.

Obligatiunile organismelor straine neguvernamentale reprezentau 4,54% din totalul plasamentelor, obligatiunile municipale 1,54%, iar titlurile de participare la fondurile mutuale (OPCVM) aveau o pondere de 0,91%.

Arbitrul pensiilor private a decis prelungirea, cu un an, incepand din 3 noiembrie 2009, a termenului de derogare pentru limita maxima aplicabila investitiilor fondurilor de pensii private in titluri de stat, potrivit unui comunicat al CSSPP.

Derogarea pentru investitiile in titluri de stat - care sunt instrumente cu venit fix - ale fondurilor de pensii a fost decisa de supraveghetorul pietei intr-o perioada de varf a crizei financiare, pentru a proteja participantii de vulnerabilitatea pietelor de capital.

Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 2,1 miliarde lei (492,7 milioane euro) la sfarsitul lui octombrie, in crestere cu 6% fata de luna anterioara, potrivit datelor CSSPP. 

#fonduri, # pilon, # ecpunere, # titluri, # stat , #Titluri de stat