Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Finantele vor sa imprumute de la banci alte 3 mld lei

Finantele vor sa imprumute de la banci alte 3 mld lei

In luna februarie Finantele vor organiza 6 licitatii, prin care spera sa atraga 3 miliarde lei, cu 48% mai putin decat a luat in ianuarie, scrie NewsIn.

In prima luna a acestui an, MFP a luat de pe piata interna 5,77 miliarde lei, cu 44% peste valoarea de 4 miliarde lei anuntata initial.

Astfel, prima licitatie din februarie va avea loc in prima zi a lunii, cand ministerul si-a propus sa vanda titluri pe sase luni de 400 milioane lei. Pe 4 februarie, Finantele vor redeschide o emisiune de obligatiuni cu maturitate la cinci ani, de 500 milioane lei.

A treia licitatie din 2010 va fi pe 8 februarie, cand MFP vrea sa emita certificate de trezorerie cu discont cu maturitate la un an, de jumatate de miliard lei. Pe 15 februarie, ministerul organizeaza o noua licitatie pe 6 luni, in valoare de 600 milioane lei.

Cea de-a cincea licitatie din februarie va avea loc pe 18 ale lunii
, cand Finantele redeschid o emisiune de obligatiuni pe 3 ani, de 500 milioane lei. Ultima licitatie din a doua luna a anului va fi pe 22 februarie, cand este programata o licitatie de titluri pe un an de 500 milioane lei.

In primul trimestru din 2010, ministerul si-a propus sa atraga de pe piata locala 10-12 miliarde lei. In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

Randamentul acordat de MFP la titlurile de stat emise a inceput sa scada
inca de la prima licitatie din acest an, de la 10% pe an, cat a acordat in ultimele doua luni din 2009, la 7,88% pe an.

De asemenea, MFP si-a anuntat intentia ca, pana la finalul primului trimestru, sa emita eurobonduri de 1 miliard euro pe piata externa.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 5,9% din produsul intern brut (PIB).Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 945 ori
Citeste mai multe desprefinantele banci miliarde titluri stat