UE decide astazi daca ne da bani de autostrazi

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 14:29
1577 citiri
UE decide astazi daca ne da bani de autostrazi

Uniunea Europeana evalueaza astazi daca va debloca fonduri in valoare de 800 milioane euro destinate Romaniei, pentru infrastructura regionala si locala de transport.

"Maine (luni - n.r.) va fi o sedinta la Bruxelles in care se fac evaluarile pe masurile pe care le-am luat, de combatere a situatiilor care au fost", a anuntat ministrul Elena Udrea, duminica, intr-o emisiune la Realitatea TV.

Ministrul a facut referire la faptul ca in luna iunie Comisia Europeana a intrerupt platile pentru Axa 2 a Programului Operational Regionl (POR) - Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport, dupa ce a constatat, in urma unui raport de audit, deficiente grave in sistemul de achizitii publice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari.

Comisia a indicat atunci ca este vorba despre utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, de folosirea nejustificata a procedurii accelerate si de lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare.

"Noi am venit cu solutii pe care acum le vom prezenta Comisiei Europene, tocmai pentru a lua decizia de a reincepe platile pe fonduri europene", a precizat Udrea.

"Vom aduce acesti bani in Romania", a promis ministrul dezvoltarii.

Comisia Europeana a propus autoritatilor romane sa verifice toate cele 124 de contracte de lucrari incheiate de beneficiarii Axei 2.

Dupa aceasta etapa de verificare, care trebuia sa se desfasura in lunile iulie-august 2011, autoritatile romane urmau sa transmita Comisiei Europene concluziile verificarilor si propuneri de actiune.

In urma reverificarii procedurilor de achizitie publica, puteau fi propuse corectii financiare cuprinse intre 2% si 100% din valoarea proiectelor gasite cu deficiente.

Potrivit unui document al Ministerului Afacerilor Europene, datat 31 octombrie 2011, care prezinta rezultatele reverificarilor efectuate asupra achizitiilor publice pentru cheltuielile declarate deja la Comisia Europeana, Autoritatea de Management al POR a aplicat corectii in valoare de peste 50 de milioane de lei (50.852.629,87 lei).

CE solicitase Romaniei, inclusiv in rapoartele pe justitie, sa eficientizeze sistemul de management si control in domeniul achizitiilor publice.

#Udrea Ministerul Turismului, #fonduri europene ministerul turismului , #Stiri Fonduri