Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Teodorovici vrea o absorbtie a fondurilor UE de 80% in 2015

Teodorovici vrea o absorbtie a fondurilor UE de 80% in 2015


Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, ca planul Guvernului este ca anul viitor Romania sa ajunga la un nivel al absorbtiei fondurilor europene de la 39 %, cat este in prezent, la 80%, din cele 19,2 miliarde de euro pe care le-a avut alocate pentru 2007-2013.

"Astazi, suntem la un nivel de absorbtie de aproximativ 39%, iar planul nostru este ca anul viitor sa recuperam aceste intarzieri si sa ajungem la un nivel de 80% din totalul de 19,2 miliarde de euro pe care Romania le-a avut alocate pentru 2007-2013. Este un nivel extrem de ridicat, acest 80%. De ce? Pentru ca nimeni nu s-a asteptat ca Romania sa ajunga la 39%, cat este astazi. Romania a fost anul trecut primul stat in Europa la ce a insemnat rambursarea de fonduri catre un stat membru din partea Comisei Europene. A avut foarte multe recorduri, nu a pierdut niciun euro, a avut trimitere catre Comisie a unui volum de 3,5 miliarde de euro in facturi, mai mult decat s-a trimis pe intreaga perioada de pana anul trecut. La fel, a intrat in tara o suma de 2,8 miliarde de euro, ceea ce a dus la o crestere a PIB-ului cu peste 2%. La fel, un record", a spus Teodorovici, intr-o conferinta de presa sustinuta la Alba Iulia, citat de corespondentul Mediafax .

"Imi doresc foarte mult ca in acest an sa finalizam partea de reforma a sistemului. Chiar daca mai sunt unele situatii punctuale si intalnim beneficiari, poate nemultumiti de ceea ce intampina pe proiectele de care beneficiaza, sunt chestiuni punctuale pe care le vom solutiona punctual. Imi doresc foarte mult ca acest proces de reforma sa fie finalizat in 2014, astfel incat in 2015, atunci cand se suprapun deja doua perioade, actualul cadru financiar care se inchide si urmatorul cadru financiar, sa fie lucrurile mult mai simple pentru noi. Eu estimez ca anul viitor va fi o intrare de fonduri europene in Romania de peste opt miliarde de euro", a mai spus Teodorovici.

El a mai spus ca Romania va inchide anul 2014 cu cel putin 2,9 miliarde de euro absorbite, insa si-a exprimat increderea ca va fi depasit acest nivel.

"Ca si sume de intrat in Romania, pana in prezent deja au intrat 2 miliarde de euro ar pana la final de an, mai intra cel putin un miliard de euro. Undeva la 3,3 miliarde de euro vor intra in acest an in Romania. Mai mult cu peste 500 de milioane de euro fata de ceea cea intrat in 2013. Deci, nu este absolut niciun fel de pericol vizavi de ceea ce inseamna trimitere de facturi, primire de sume de la Bruxelles. Mai mult, cum si primul-ministru a afirmat foarte clar, niciun fel de proiect european nu va suferi in ceea ce inseamna plata de plati. Noi asiguram in mod constant si la timp platile catre beneficiar", a spus Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a aflat, joi, intr-o vizita in judetul Alba unde a participat la inaugurarea statiei de epurare a municipiului Alba Iulia, investitie realizata printr-un proiect european, iar apoi a avut intrevederi cu liderii PSD Alba.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1084 ori