Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Studentii umfla pretul chiriilor

Studentii umfla pretul chiriilor
Agentii imobiliari se asteapta ca pretul chiriilor pentru apartamentele de bloc sa creasca cu 10-15 la suta. Lipsa ofertelor si cererea mare vor salta preturile.Septembrie este luna in care chiriile la garsoniere si apartamentele din marile orase cresc. Motivul? Se apropie deschiderea anului universitar si studentii care au parinti cu dare de mana prefera sa locuiasca intr-o casa inchiriata decat in caminele studentesti.

CRIZA. "Cererea este mult mai mare decat oferta", declara Liviu Ureche, presedintele Agentiilor Imobiliare din Romania (ARAI). El precizeaza ca aceasta presiune va duce si in acest an la o crestere a preturilor, care insa nu va depasi 10-15 la suta.

"Nu va fi o crestere spectaculoasa pentru ca veniturile celor care inchiriaza aceste apartamente nu sunt asa de mari cum s-ar putea crede", a mai spus Ureche. Agentii imobiliari spun ca tinerii cauta garsonierele si apartamentele cu doua camere, cele cu trei si patru camere fiind potrivite mai mult pentru firme. Ei mai spun ca in agentii sosesc tot mai multi clienti care vor sa inchirieze astfel de locuinte, insa au destul de putine variante pe care sa le ofere.

PRETURI MINIMEA O garsoniera confort doi situata in cartierele Capitalei se inchiriaza cu 80-90 de euro, spune Grigoriu Alina, partener asociat la firma Sato Imobiliare. In acest pret intra si o mobila veche, batraneasca.

"Este oferit strictul necesar. Un pat, un aragaz, o masa, eventual un frigider si mobila de bucatarie, toate vechi", explica Grigoriu. Cam la acelasi pret se poate gasi si o garsoniera nemobilata, care este cautata de cei care vor sa inchirieze pe termene mai lungi.

Agentii imobiliari spun ca cele mai ieftine garsoniere se afla in spatele Pietei Alba-Iulia unde se afla cateva blocuri de garsoniere construite prin anii A'70.

Acestea sunt micute, de numai 20 mp, semidecomandate si se inchiriaza la 55-60 de euro/luna.

Suprinzator, o garsoniera se inchiriaza cam la acelasi pret cu cel al unui apartament cu doua camere, dar diferenta de bani intre o garsoniera amenajata si una neamenajata este mult mai mare.

ASI MAXIME. Proprietarii care cer 120-150 de euro/luna obtin acesti bani numai daca au investit in renovarea locuintei. "Se inchiriaza cu succes garsonierele care au gresie si faianta de tip nou, parchet melaminat si peretii zugraviti cu vopsea lavabila", a spus Liviu Ureche, presedintele Agentiilor Imobiliare din Romania. In plus, aceste case sunt dotate au frigider, televizor si mobila noua.

La acelasi pret poate fi inchiriat un apartament cu doua camere micut, semidecomandat, nerenovat.

Cine isi permite sa dea 200 de euro/luna se va instala comod intr-o garsoniera sau apartament amplasat central, frumos amenajat, cu dotarile necesare. Spre exemplu, in zone precum Tineretului, 1 Mai, Decebal, Calarasi, Mosilor, Dorobanti, un apartament cu una sau doua camere poate fi inchiriat cu preturi intre 170-250 de euro, in functie de pozitie, dotari etc.

MAI IEFTIN.>O solutie pentru cei cu venituri mai mici este inchirierea unei camere intr-un apartament mai mare. Costa 1,2-1,5 milioane/luna, in functie de mobila din camera si de dotarile din casa. In acest pret intra accesul la toate dependintele din casa.

CRIZA. "Sunt multi clienti care vor sa inchirieze garsoniere sau apartamente cu doua camere, insa nu prea avem ce le oferi. Sunt destul de putine oferte pe piata" - Liviu Ureche, presedintele Agentiilor Imobiliare din Romania

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1007 ori