Romania va primi despagubiri pentru seceta si incendiile de padure din 2012

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 19:07
1343 citiri
Romania va primi despagubiri pentru seceta si incendiile de padure din 2012

Parlamentul European a adoptat, joi, o rectificare bugetara pe 2013, eliminand astfel riscul ca CE sa nu poata efectua o serie de plati pana la sfarsitul anului, inclusiv despagubirile stabilite pentru Romania, dupa seceta si incendiile de padure din 2012.

Europarlamentarii au aprobat, la reuniunea plenara de la Strasbourg, o rectificare bugetara, prin care se suplimenteaza cu 2,7 miliarde de euro fondurile Uniunii Europene pentru 2013.

Suplimentarea bugetara a fost necesara ca urmare a faptului ca sumele la buget provenite din taxele vamale aplicate la frontierele externe ale UE au fost mai mici decat estimarile Eurostat. In urma rectificarii bugetare, contributia statelor membre la bugetul UE va creste anul acesta.

Textul rezolutiei adoptat constata ca suplimentarea bugetara "va conduce, mecanic, la o crestere a contributiilor bazate pe venitul national brut din partea statelor membre, cu suma de 3.110 milioane de euro, respectiv o crestere neta a contributiilor nationale (inclusiv TVA) de 2.736 de milioane de euro".

Rectificarea bugetara a primit, luni, un vot favorabil in cadrul Comisiei de Buget, dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat, in aceeasi zi, ca Executivul european nu va mai putea efectua plati incepand cu mijlocul lunii noiembrie, daca nu se aproba o o crestere a bugetului pe anul in curs.

Comisarul UE pentru politica regionala, Johannes Hahn, a anuntat, la 3 octombrie, ca Executivul de la Bruxelles va aloca peste 360 de milioane de euro Germaniei, ca urmare a inundatiilor grave suferite de aceasta in lunile mai si iunie 2013. Tarile invecinate, Austria si Cehia, care au suferit daune mai mici ca rezultat direct al inundatiilor, vor beneficia de 21,6, respectiv 15,9 milioane de euro. Totodata, Comisia a decis sa acorde Romaniei despagubiri in valoare de peste 2,4 milioane de euro ca ajutor pentru acoperirea costului daunelor produse de seceta si de incendiile de paduri din vara anului 2012.

Comisia Europeana a motivat ajutorul acordat Romaniei prin faptul ca, in vara anului 2012, mai multe zone din tara au avut "de suferit de pe urma temperaturilor extrem de ridicate care au provocat seceta". "Aceasta a avut drept consecinte pierderea unei parti semnificative a recoltelor, numeroase incendii de padure si de vegetatie si grave penurii de apa la nivelul populatiei", se arata intr-un comunicat al CE.

Sprijinul financiar, oferit din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, va ajuta la acoperirea costurilor de urgenta suportate de autoritatile publice din cele patru state membre in urma dezastrelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#despagubiri Romania, #fonduri UE despagubiri , #Stiri Fonduri