Romania a primit aprobare pentru 441 milioane de euro din Fondul de ajutor european

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 15:47
1679 citiri
Romania a primit aprobare pentru 441 milioane de euro din Fondul de ajutor european
Foto: monitorulcj.ro

Comisia Europeana a aprobat programul operational prezentat de Romania in vederea utilizarii noului Fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Romania va primi peste 441 de milioane de euro (la preturile actuale) in perioada 2014-2020 pentru a oferi produse alimentare persoanelor care au cea mai mare nevoie de acestea, precum si articole de uz scolar copiilor aflati in dificultate.

Finantarea UE va fi completata cu peste 75 milioane de euro din resursele nationale, informeaza Agerpres.

"Salut calduros adoptarea programului FEAD pentru Romania. Avand in vedere faptul ca, in prezent, aprovizionarea cu alimente este planificata inainte de venirea iernii, fondul va oferi un sprijin vital persoanelor care trec prin momente grele. Sunt, de asemenea, bucuroasa ca programul se concentreaza asupra copiilor vulnerabili, astfel incat oportunitatile lor de invatare sa nu fie afectate de lipsurile materiale din familie", a declarat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitate profesionala, Marianne Thyssen.

Inceperea aprovizionarii cu alimente este prevazuta pentru aceasta iarna si, din 2015, va avea loc de doua ori pe an. Vor beneficia de ajutor persoanele asistate social, pensionarii cu pensii mici si persoanele al caror venit este sub 45% din salariul minim pe economie la nivel national.

Pachetele cu produse alimentare vor fi completate cu masuri menite sa inlesneasca incluziunea sociala, precum educatia sanitara si alimentara, acces sporit la serviciile medicale sau de consiliere juridica, indrumare catre serviciile sociale, consiliere profesionala si sprijin in cautarea unui loc de munca. Incepand cu 2015, articolele de uz scolar vor fi furnizate o data pe an. Acestea vor fi oferite copiilor care provin din familii cu un venit lunar sub 50% din salariul minim pe economie la nivel national.

Lansat in luna ianuarie 2014, Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) este un puternic simbol al solidaritatii europene. Principalul sau scop este ruperea cercului vicios al saraciei si precaritatii, oferind asistenta nefinanciara unora dintre cetatenii europeni cei mai vulnerabili. FEAD se ridica la o valoare reala de 3,8 miliarde de euro in perioada 2014-2020.

#Comisia Europeana program Romania, #Romania utilizare bani FEAD , #Stiri Fonduri