Orasele tarii investesc masiv fonduri europene pentru schimbarea la fata

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 12:27
2524 citiri
Orasele tarii investesc masiv fonduri europene pentru schimbarea la fata
Orsova

Mai multe orase din tara pregatesc lucrari de infrastructura si reamenajare a spatiului public. Astfel, Autoritatile locale din Timisoara, Orsova sau Ramnicu Valcea vor sa atraga turisti, dar si sa creasca functionalitatea spatiilor publice in beneficiul locuitorilor, cu ajutorul fondurilor UE.

Orsova se inscrie pe lista perlelor Dunarii

Primaria municipiului Orsova va implementa un proiect in valoare de 1,6 milioane de euro, care vizeaza reamenajarea turistica a centrului civic al localitatii. Astfel, se va moderniza partea centrala a urbei, situata pe malurile Golfului Cerna, unde au fost deja investite, in modernizarea falezei si a portului fluvial, aproximativ zece milioane de euro.

"Este un proiect ambitios care va contribui la inscrierea orasului nostru in circuitul turistic dunarean european. Datorita acestuia vom pune in valoare si vor capata destinatie turistica biserica romano-catolica, piata agro-alimentara si Manastirea ortodoxa Sf.Ana", a precizat primarul Ion Manea.

Catedrala Romano-Catolica Orsova

Edilul Orsovei a mai aratat ca, in zona de promenada, vor fi amplasate mai multe fantani arteziene si tasnitori, iar zonele de agrement din partea de est a orasului vor fi reabilitate, trotuarele fiind pietruite cu granit, iar spatiile verzi impadurite cu arbusti ornamentali si statui.

"Odata cu finalizarea acestui proiect vom da o alta infatisare orasului, mai ales ca, in paralel, vom promova si un proiect in valoare de opt milioane lei pentru modernizarea Insulei Pescarusul si a Parcului Dragalina", a afirmat Manea.

Partea de vest a orasului Ramnicu Valcea se transforma

Primaria municipiului Ramnicu Valcea are in derulare mai multe proiecte de infrastructura si reamenajare a orasului. Cartierul vest va deveni un pol educational-sportiv , dupa modernizarea parcului Zavoi si transformarea stadionului intr-o arena multifunctionala, dupa amenajarea unei artere de promenada si cosntruirea Centrului National de Excelenta in zona campusului universitar.

La finalul lunii insa , autoritatile locale vor organiza o licitatie publica pentru desemnarea contractului privind modernizarea Parcului Zavoi. Proiectul de reabilitare si reamenajare isi propune sa preia si sa dezvolte functia de zona de recreere si agrement a parcului.

Parcul Zavoi, Ramnicu Valcea

Astfel, prin proiect se propune infiintarea de noi trasee, plantari cu rol de completare si restaurare a spatiului verde; amenajarea de alei pietonale; amenajarea de locuri de joaca pentru copii inclusiv achizitia de echipamente pentru copii cu nevoi speciale; amenajare zona fitness etc.

Timisoara fluidizeaza traficul

Municipalitatea timisoreana intentioneaza sa demareze un nou proiect major de infrastructura, Michelangelo 2, in valoare de 40 de milioane de lei, o parte din finantare urmand sa fie asigurata din banii ramasi de la alte proiecte pe care primaria le-a realizat in trecut.

Edilul a solicitat autoritatilor judetene sa aiba in vedere finantarea unor proiecte suplimentare de catre municipalitatea timisoreana sau, daca alte unitati administrativ-teritoriale nu-si cheltuie banii pe proiecte din Programul Operational Regional (POR), acestia sa fie redirectionati spre Primaria Timisoarei.

Michelangelo 2 prevede lucrari de asfaltare completa a strazii Cluj si de largirea la trei benzi a unor strazi adiacente, care, alaturi de construirea a doua pasarele pietonale, vor contribui la fluidizarea traficului in zona.

Strada Cluj din Timisoara

In momentul de fata este in curs de derulare proiectul Michelangelo 1, in valoare de 70 de milioane de lei, care leaga campusul universitar de centrul orasului, finantat in proportie de 98% din fonduri ale Uniunii Europene, cu o contributie a municipalitatii timisorene de de 2%, avand o durata de implementare de 18 luni.

#investitii orase, #fonduri europene orase , #Stiri Fonduri