Investitiile straine au crescut cu 7% in primele sapte luni

Luni, 12 Septembrie 2005, ora 10:09
790 citiri

Capitalul social al firmelor cu participare straina a crescut in primele sapte luni ale anului cu circa 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 1,13 miliarde de euro, reiese din datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Potrivit Mediafax, in primele sapte luni ale anului trecut, firmele straine au subscris la capitalul social peste 1,03 miliarde de euro.Pentru luna iulie, ONRC a raportat o valoare a capitalului social subscris la firmele straine de 292 milioane de euro, cu 20% mai putin comparativ cu perioada similara a anului precedent, cand nivelul acestuia a fost de 368,4 milioane de euro. Anterior, luna iunie a reprezentat un record, fiind inregistrata o crestere de peste sapte ori fata de luna corespondenta din 2004.

Potrivit ONRC, cea mai mare parte a capitalul social subscris in luna iulie a provenit din majorari de capital, respectiv 287 milioane de euro, in timp ce investitiile realizate in firme noi au fost de doar 1,06 milioane de euro.

Cea mai mare majorare de capital din luna iulie a fost realizata de operatorul de telefonie mobila Cosmorom, care are investitor majoritar grec si care si-a marit capitalul cu peste 202,1 milioane de euro.

Alte societati cu participare straina la capital care au inregistrat infuzii mari de capital in luna iulie au fost Flexiplast, cu investitor majoritar din Argentina care a alocat 10,6 milioane de euro majorarii de capital, Sterom- investitor majoritar din Olanda, cu aproape 10 milioane de euro si Euroholding- investitor din Luxembourg, cu circa 6,5 milioane de euro.

In luna iulie, au fost inregistrate 118 societati noi cu participare straina la capital, cu un capital subscris de 1,06 milioane de euro, cele mai multe fiind infiintate de cetateni italieni- 18, cu un capital de peste 110.000 de euro. Investitorii germani au infiintat 16 firme noi, cu un capital de aproape 65.000 de euro, iar cei turci si ungari cate noua societati noi, cu un capital de peste 61.000 de euro, respectiv 21.000 euro.

ONRC calculeaza investitiile straine in functie de capitalul social subscris la firmele cu participare straina la capital. Agentia Romana pentru Investitii Straine a previzionat pentru acest an un nivel al investitiilor straine directe de 3,2-3,8 miliarde de euro.

Presedintele ARIS, Ana-Maria Cristina, a declarat recent ca volumul investitiilor straine directe depinde insa de valoarea fluxurilor de capital obtinute din privatizari.

Banca Nationala a Romaniei a raportat pentru primul semestru al acestui an un volum al investitiilor straine directe de aproape 1,5 miliarde de euro, in crestere cu 15% fata de perioada similara a anului trecut.

Averea