Guvernul alocă 500 milioane euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România. Domeniile care vor fi finanțate prioritar

Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 18:15
1780 citiri
Guvernul alocă 500 milioane euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România. Domeniile care vor fi finanțate prioritar
500 milioane euro vor fi alocate pentru dezvoltarea microelectronicii FOTO Pixabay

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat debutul unor dezbateri dedicate găsirii și implementării unor investiții inovative în microelectronică.

Ministerul Economiei pregătește primul apel de depunere proiecte pentru procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare - IPCEI ME-CT, finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), estimat între 10 ianuarie – 4 februarie.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunţat încă din luna decembrie un buget de 500 milioane euro pentru un proiect de microelectronică, care este prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care vor fi dezvoltate trei centre de producţie şi centre de dezvoltare digitală şi inovare în jurul universităţilor din România.

Pentru alte două proiecte se vor aloca câte două milioane euro anual: Planul Naţional Geologic şi Strategia de Dezvoltare a Competitivităţii.

Prin aceste trei proiecte care se vor implementa în 2022 ministrul Economiei spunea că se doreşte punerea unei baze pentru dezvoltarea şi reindustrializarea economiei naţionale.

"Este evident interesul european, dar și potentialul național având rezervate 500 milioane euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România prin PNRR. Ecosistemul care va fi sprijinit pentru realizarea acestui tip de investiție include întreprinderi mari, IMM-uri, cercetarea instituțională, cercetarea academică și sistemul educațional la toate nivelele.

În acest sens, sunt sprijinite două paliere importante: pe de o parte cercetarea aplicată și de cealaltă parte, transpunerea rezultatelor cercetării în piață prin facilitarea first industrial deployment", a declarat miercuri Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Ministerul Economiei pregătește primul apel de depunere proiecte pentru procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare - IPCEI ME-CT, finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), estimat în perioada 10 ianuarie 2022 – 4 februarie 2022.

Aplicațiile, redactate în limba engleză, se vor transmite în perioada 17 ianuarie - 04 februarie 2022 la Ministerul Economiei, urmând ca după recepționare, până la 10 februarie 2022, să fie solicitate clarificări.

Desemnarea proiectelor naționale și alocarea fondurilor rezervate în Planul Național de Redresare și Reziliență, ținând seama de mijloacele financiare disponibile, va fi definitiv ...citeste mai departe despre "Guvernul alocă 500 milioane euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România. Domeniile care vor fi finanțate prioritar" pe Ziare.com

Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Consumul de energie electrica crescut, in Romania, cu 3,2% in luna ianuarie 2024, fata de aceeasi perioada din anul precedent. Astfel, consumul final de energie electrica in economie s-a majorat cu...
Inovație și competitivitate regională: Cum stimulează tehnologia dezvoltarea economică locală
Inovație și competitivitate regională: Cum stimulează tehnologia dezvoltarea economică locală
Prosperitatea economiei în România depinde și de inițiativele de dezvoltare locale axate pe tehnologie, care ar putea transforma economiile orașelor și regiunilor în care vor fi...
#microelecronica, #economie, #PNRR , #Stiri Fonduri