Garantii pentru IMM-uri: 162 milioane de euro in primul trimestru

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 16:16
1738 citiri
Garantii pentru IMM-uri: 162 milioane de euro in primul trimestru

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a acordat in primul trimestru un volum total de garantii de aproximativ 162 milioane de euro, in contextul unei cresteri cu peste 60% a valorii garantiilor fata de perioada similara a anului trecut.

"Desi contextul economic este in continuare dificil, iar factorii meteo si-au pus o amprenta negativa asupra indicatorilor macroeconomici din aceasta perioada, FNGCIMM si-a respectat angajamentul in continuarea identificarii de oportunitati si crearea de produse adaptate necesitatilor sectorului IMM", a declarat presedintele si directorul general al FNGCIMM, Aurel Saramet.

De aceste garantii au beneficiat, in prima parte a anului in curs, un numar de circa 2.200 de IMM-uri, in crestere cu 33% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar numarul de garantii emise a depasit cifra de 2.400, in crestere cu aproximativ 36% fata de primul trimestru al anului trecut.

"Analiza comparativa a celor doua perioade a identificat, de asemenea, continuarea trendului pozitiv inregistrat in accesarea garantiilor aferente proiectelor finantate din fonduri europene", se arata in comunicat.

Astfel, in primul trimestru din 2012, valoarea acestor garantii s-a dublat in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, atingand un nivel de peste 20 de milioane euro. Un trend similar s-a inregistrat si in cazul acordarii de garantii pentru derularea programelor guvernamentale, valoarea acestora atingand un nivel de peste 32 milioane de euro, fata de 15 milioane de euro in primul trimestru din 2011.

In acelasi context, reluarea activitatii de garantare a IMM-urilor in cadrul programului Kogalniceanu din luna martie 2012 a insemnat deja sustinerea unui numar de circa 220 de intreprinderi, beneficiari de garantii in cuantum de peste 4 milioane de euro.

"Desi se manifesta semnale pozitive, nu putem sa nu ne aratam ingrijorarea fata de evolutia pe termen lung a sectorului IMM. Perspectiva aplicarii noilor prevederi ale BASEL III si impactul pe care acesta iil va genera asupra politicilor de creditare ale institutiilor finantatoare va reprezenta, cu siguranta, un subiect arzator in urmatorul interval de timp", a mai adaugat Saramet.

FNGCIMM a fost infiintat in 2001 si are ca actionar unic statul roman, reprezentat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#garantii credite IMM, #fond national garantare credite IMM, #programul Kogalniceanu IMM , #Stiri Fonduri