Fondurile pentru Prima Casa se vor termina in 3 luni, in ritmul actual de contractare

Marti, 18 Iunie 2013, ora 14:16
1695 citiri
Fondurile pentru Prima Casa se vor termina in 3 luni, in ritmul actual de contractare

Fondurile disponibile pentru programul "Prima Casa" pentru acest an sunt de 300 de milioane de euro si se vor epuiza in trei luni daca se va mentine ritmul actual de contractare, conform declaratiei reprezentantilor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

De la lansarea programului, in 2009, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat 94.000 de garantii, valoarea finantarilor ajungand la aproape 3,5 miliarde de euro.

Valoare medie a finantarii accesate pe toata perioada de derulare a programului este de circa 39.000 euro, iar 28% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de imobile construite intre anii 2008 si 2013. Rata de default se mentine scazuta, la doar 0,1% din totalul creditelor acordate.

Reprezentantii Fondului au declarat ca programul poate continua, in limita fondurilor disponibile, pana la sfarsitul anului 2013, factorul determinant fiind ritmul de acordare a finantarilor de catre banci si implicit rapiditatea consumarii plafonului alocat fiecarei banci.

Avand in vedere ca in doar trei luni au fost cheltuite aproape 300 de milioane de euro, respectiv 100 de milioane de euro pe luna este posibil ca fondurile alocate programului sa nu ajunga insa pentru intreg anul.

La sfarsitul lunii martie, reprezentantii Fondului au anuntat ca valoarea finantarilor acordate prin programul "Prima Casa" a ajuns la 3,18 miliarde de euro, pentru 87.000 de beneficiari, fiind disponibile fonduri in valoare de 572 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#finantari Prima Casa, #fondul national de garantare, #plafon alocat banci, #prima c , #Stiri Fonduri