Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fondurile de investitii "venture" au plasat anul trecut 4,12 miliarde euro in Europa

Fondurile de investitii "venture" au plasat anul trecut 4,12 miliarde euro in Europa

Investitiile riscante de tip venture in companiile europene au ajuns la 4,12 miliarde euro in 2006, cea mai mare valoare anuala din 2002, cand volumul plasamentelor venture a ajuns la 5,05 miliarde euro, potrivit unui raport al Ernst&Young si Dow Jones VentureOne.

Tendinta plasamentelor de tip venture (n.red. fond de risc) pare a fi de marire a volumului unei finantari si de micsorare a numarului contractelor. Numarul contractelor de investitii venture, facute in companii mici, cu potential mare de dezvoltare si in cele cu probleme financiare, a fost de 867, cu 27% mai putin fata de 2005.

"Acesta este un semn ca mediul capitalului venture din Europa este foarte selectiv, deoarece numai cele mai viabile si promitatoare companii au fost capabile sa gaseaca finantare in 2006, insa au fost sprijinite de plasamente individuale deosebit de mari", a declarat directorul de cercetare globala a VentureOne, Stephen Harmston. "De exemplu, pe masura ce piata globala a tehnologiei a devenit din ce in ce mai competitiva, cele mai multe tranzactii din domeniul tehnologiei informatiilor aveau o valoare de de doua milioane euro, in fiecare trimestru al anului, tendinta inregistrata din 2000. In plus, cele mai multe tranzactii din domeniul sanatatii au ajuns la o valoare de 2,8 milioane euro la nivelul anului, ceea ce era cea mai mare valoare", a remarcat Harmston.

La capitolul investitii venture, Romania este in urma tarilor din Europa de Vest. Fondurile de investitii au plasat 150 milioane de euro in companiile romanesti in perioada 2002-2006, prin cumpararea unor pachete majoritare de actiuni si prin investitii directe in management si in proiectele de afaceri, a declarat, in luna octombrie a anului trecut, directorul general al Oresa Ventures, Cornel Marian. "Aproape 80% dintre plasamentele fondurilor de investitii in Romania au fost de tip private equity, in actiuni ale companiilor mature, in timp ce 20% au fost investitii de tip venture capital, in capitalul social al unor firme nou-infiintate", a aratat Cornel Marian. Astfel, plasamente venture din Romania in perioada amintita au fost de 30 milioane euro.

Potrivit unui studiu Gallup, prezentat in luna octombrie 2006 de reprezentantii Finansbank, doar 1% din intreprinderile mici si mijlocii apeleaza la fonduri de tip venture pentru obtinerea finantarii.

In Romania, administratorii fondurilor de investitii au declarat ca s-au confruntat cu o reticenta a oamenilor fata de acest tip de investitie. Actionarii majoritari ai companiilor cu capital romanesc sunt reticenti in a vedea intr-un fond de investitii un partener, ceea ce este o consecinta a culturii investitionale slabe si a ritmului in care au fost derulate reformele, au declarat, saptamana trecuta, reprezentantii companiei de investitii East Capital.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 835 ori