Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Christine Lagarde: FMI exclude un tratament special pentru Grecia

Christine Lagarde: FMI exclude un tratament special pentru Grecia


Grecia trebuie sa respecte reglementarile zonei euro si nu poate solicita un tratament special pentru datoria sa, dupa victoria stangii radicale in alegerile de duminica, a afirmat directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, intr-un interviu acordat luni publicatiei 'Le Monde', transmite Reuters.

'Exista reglementari interne ale zonei euro care trebuie respectate. Nu putem face categorii speciale pentru o anumita tara', a declarat Christine Lagarde. Oficialul a adaugat ca Grecia inca trebuie sa adopte reforme structurale cuprinzatoare, cum ar fi colectarea taxelor si reducerea numarului de dosare restante in sistemul judiciar, potrivit Agerpres.

'Nu este o problema de masuri de austeritate, acestea sunt reforme profunde care au ramas de facut', a explicat seful FMI.

Saptamana trecuta, Christine Lagarde a avertizat Grecia ca vor exista consecinte in cazul restructurarii datoriei sale dupa alegerile legislative.

Partidul de stanga Syriza a anuntat ca va elimina masurile de austeritate impuse Greciei de creditorii internationali in conformitate cu planul de asistenta si, de asemenea, a cerut organizarea unei conferinte internationale pentru renegocierea termenilor datoriilor Greciei fata de alte state din zona euro. Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a propus o conferinta similara cu reuniunea de la Londra din 1953, la care puterile Occidentale au redus cu 50% datoria Germaniei Federale.

Sub asistenta financiara a Uniunii Europene si FMI de la izbucnirea crizei datoriilor in 2010, Grecia a beneficiat pana acum de doua programe de imprumuturi in valoare cumulata de 240 de miliarde de euro. Pentru a beneficia insa de aceste credite, Grecia a trebuit sa puna in practica o politica dura de austeritate si o serie de reforme pe care Syriza vrea sa le modifice.

Luni, Benoit Coeure, membru in Consiliul director al Bancii Centrale Europene, a avertizat ca BCE nu va lua parte la nicio reducere a datoriei Greciei.

'Nu este de competenta BCE sa decida daca Grecia are nevoie de o reducere a datoriei. Dar este absolut sigur ca nu putem fi de acord cu o reducere a datoriei care sa includa obligatiunile elene detinute de BCE', a declarat Benoit Coeure.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1309 ori