Casele noi se scumpesc

Sambata, 27 August 2005, ora 12:39
1272 citiri

Conform unor analisti imobiliari, pe termen lung vor fi mai profitabile investitiile in imobile noi, pe cind apartamentele din blocurile vechi s-ar putea dovedi paguboase.Preturile pentru apartamentele si vilele de lux noi vor avea un trend usor ascendent, in Bucuresti, pina la finele lui 2005, dar nu le vor egala pe cele din Budapesta, Praga si Varsovia, a declarat Cezar Lazarescu, directorul companiei imobiliare Rom International Service, citat de Rompres. A"Datorita unei stabilitati mai mari a investitiei, dar si a unei rate de rentabilitate mai buna decit pe alte piete din UE, sectorul imobiliar rezidential de lux va continua sa atraga investitori autohtoni sau strainiA", a spus Lazarescu..

Proiecte noi

A"De altfel, urmatorii doi, trei ani vor mai aduce dezvoltatori de proiecte mari in aceasta zona a imobiliarului. Ei vor incerca sa urce preturile spre cota celor din capitalele tarilor din zona. Astfel, in Budapesta, pentru sectorul rezidential de lux, pretul de vinzare este de 1.200-3.500 de euro/mp, in Praga de 1.300-5.000 de euro/mp, iar in Varsovia de 2.700-3.500 de euro/mpA", a mai precizat expertul in imobiliare.

In acelasi timp, Lazarescu estimeaza pentru perioada 2005-2006, o scadere a preturilor la apartamentele de bloc construite inainte de 1990 si situate in cartierele A"vechiA". O garsoniera in Militari, Cringasi, Rahova nu va mai depasi 23.000 de euro, iar in Colentina, Iancului, Vatra Luminoasa, Dristor, Titan, pretul obtinut de vinzator va fi de circa 28.000 de euro.

Avantajos in faza de proiect

Locuintele noi mai prezinta si avantajul ca, achizitionate in faza de proiect, pretul este mult mai mic decit in momentul in care se cumpa-ra un apartament finalizat, apreciaza Eugen Paternic, broker la compania imobiliara Regatta.

A"Ca in orice afacere, cumpararea unei locuinte trebuie tratata pragmatic. Este mult mai avantajos sa cumperi in faza de proiect, deoarece obtii un pret mai mic, iar dupa finalizarea constructiei poti vinde cu cistig. Acesta este primul lucru la care trebuie sa te gindesti cind cumperi o proprietate. Daca vrei sa o vinzi, vei obtine pe ea cel putin suma la care ai achizitionat-oA", considera Paternic.

Autor: Florin Cepraga

Cotidianul