Afacerile cu imobile retrocedate, la cote maxime in 2005

Luni, 08 August 2005, ora 00:24
1096 citiri

80% din cladirile retrocedate sunt revandute, releva statisticile Patronatului Imobiliar Roman.Anul 2005 este cel mai bun moment pentru restituirea unor cladiri, spun reprezentantii sectorului imobiliar. Cladirile in care functioneaza scoli, licee, gradinite, sedii de partide, spitale, teatre si care urmeaza sa fie revandute dupa retrocedare la nivelul pietei imobiliare a anului 2005 vor deveni obiectul unor afaceri profitabile, explica Artur Silvestri, presedintele Patronatului Imobiliar Roman.

Analistul imobiliar apreciaza ca aproximativ 80% din cladirile retrocedate sunt "aruncate" in circuitul pietei pentru a fi revandute de catre proprietarul care tocmai si-a recuperat bunul imobiliar din motive lesne de inteles - castigul. Nu in ultimul rand, cladirile de utilitate publica, majoritatea cu o valoare istorica si arhitectonica deosebita, sunt cele mai scumpe de pe piata imobiliara. Cu atat mai rentabile vor fi vanzarile respective daca se face o comparatie cu perioada cuprinsa intre anii 1997 si 2001, cand piata imobiliara romaneasca nu incuraja deloc asemenea tranzactii.

"Piata imobiliara a anului 2005 este una extrem de scumpa, iar cine vrea sa scoata bani din vanzarea cladirilor retrocedate va obtine un castig maxim. In urma cu sapte ani, afacerea nu era deloc buna, pentru ca piata nu explodase inca", ne-a declarat Artur Silvestri. Doar perioada de pana in 1996 a fost favorabila unor asemenea afaceri cu cladiri de lux, intervalul 1997-2001 fiind cunoscut pe piata drept unul neatractiv, cand preturile unor asemenea cladiri au scazut chiar si de trei ori.

"Statul a fost un bun custode pentru aceste cladiri si le-a aruncat pe piata cand era cel mai bun moment", mai spune Silvestri. In topul celor mai scumpe vanzari de imobile de lux in perioada anilor 1995-1996 se afla un palat de pe strada Marin Serghiescu, din Bucuresti, vandut cu un pret aproximativ de 1.400.000 dolari.

Cladirile vechi, emblema Bucurestiului de altadata

Prezenta vilelor spatioase si scumpe in centrul si nordul Capitalei a facut ca aceste zone sa devina si cele mai scumpe pe piata imobiliara. Centrul ramane un punct de atractie pentru companiile mari, care au nevoie de o localizare a sediului intr-o zona cu trafic intens. Nu putine sunt companiile ce au nevoie de o cladire veche, spatioasa, care dupa reabilitare poate fi transformata intr-un spatiu de birouri.

Totodata, cei care cauta case bune - vile de provenienta interbelica, tintesc in acelasi timp si un spatiu in care sa locuiasca. Spre exemplu, pentru o vila renovata de la Piata Domenii, proprietarul cere o chirie de la 2.000 de euro pe luna, preturi valabile si in Cotroceni, Dorobanti sau Bd. Ferdinand. Preturile pot insa sa ajunga si la 6.000 de euro pe luna in cazul unor apartamente foarte elegante, situate in vile renovate de pe Calea Victoriei, Cotroceni, Kiseleff ori Romana.

Autor: Simona SIMIONESCU

Adevarul