Fondurile speculative fac bani frumosi de pe urma crizei europene

Luni, 28 Mai 2012, ora 18:46
2066 citiri
Fondurile speculative fac bani frumosi de pe urma crizei europene

Acum 20 de ani, investitorul american de origine maghiara, George Soros, a devenit cunoscut in toata lumea pentru tranzactiile financiare care au condus la o puternica devalorizare a lirei sterline.

Cu toate acestea, amenintarile actuale legate de criza din zona euro, in special de iesirea Greciei din UE, nu au cum sa duca la aparitia unui al doilea George Soros, care a mizat pe deprecierea lirei sterline si a castigat un miliard de dolari in 1992, scrie Reuters.

In schimb, exista o multitudine de strategii privind modalitatile prin care fondurile speculative pot sa castige de pe urma crizei din zona euro.

In 1992 a fost doar un singur jucator. Acum este mai greu

"Nu mai exista posibilitatea ca un singur jucator, precum Soros acum 20 de ani, sa castige de unul singur. In prezent, pietele financiare au o dimensiune mult mai mare, fata de nivelul anului 1992", sustine John Brynjolfsson, consultant financiar la fondul speulativ Armored Wolf, care a pariat pe o escaladare a crizei in zona euro de foarte mult timp.

Criza din zona euro dureaza deja de prea mult timp, asa ca, este dificil pentru investitori sa indice o zona de intrare si punctul de iesire pentru o strategie de tranzactionare. Pozitiile si speculatiile necesita o ajustare constanta, ceea ce inseamna ca este dificil sa vii cu o singura strategie de castig.

"Este putin probabil sa aplici pentru Europa o astfel de strategie, cel putin in prezent, pentru ca aici strategia este de crestere continua a crizei dar si de o completare a instrumentelor de redresare economica", considera Robert Marquardt, fondatorul Signet, fond speculativ cu sediul in Londra.

John Brynjolfsson, alaturi de alti manageri de fonduri care se ocupa cu gestionarea investitiilor si cu castiguri de pe urma crizei din zona euro, sustine ca, aceasta va "produce" multi castigatori. Pana la aceasta data, dolarul american a castigat 3,3 procente in raport cu moneda unica europeana.

Directorii de fonduri speculative considera ca este greu sa ai in aceste vremuri, succesul de care s-a bucurat George Soros in anul 1992, pentru ca acum, investitorii institutionali sunt mult mai prevazatori in plasarea economiilor pe o singura investitie.

De asemenea, se manifesta o sporire a atentiei din partea fondurilor de pensii private in implementarea de strategii de castig care sa aprinda dispute politice intre liderii din Europa.

Este greu sa pariezi pe evolutia unei crize, comparativ cu o valuta

O alta piedica importanta in aparatia unui nou George Soros pe piata speculativa este dificultatea prin care poti prevede evolutia crizei din zona euro si iesirea Greciei, in contrast cu miza pe devalorizarea unei singure valute.

Managerii de fonduri speculative tranzactioneaza criza europeana prin intermediul monedelor locale, ale stocurilor bancare sau folosind instrumente derivate, cum ar fi swap-ul pe riscul de credit, si mizeaza pe esecurile potentiale ale corporatiilor si intitutiilor bancare.

David Einhorn de la Greenlight Capital, a declarat recent ca se gandeste sa se reorienteze catre piata de aur si catre industria extractiva de aur, in mare parte din cauza faptului ca, temerile privind o eventuala prabusire a zonei euro s-au mai diminuat.

Mai mult, cateva fonduri speculative au cumparat obligatiuni suverane europene pe termen scurt si lung, in functie de viziunea lor privind evolutia economiei si stabilitatea tarii respective.

Adam Fisher, manager al fondului speculativ Commonwealth Opportunity Capital, care administreaza active in valoare de 320 de milioane de dolari, considera ca, in 1992, George Soros s-a confruntat cu o singura tara, nu cu 17 ca acum, deci a avut de luat o singura decizie, nu 17.

Fondul condus de Adam Fisher, ai carui bani sunt investiti in Europa in proportie de 80%, a adoptat o pozitie oarecum contrarianta, pentru ca, detine obligatiuni guvernamentale emise de Germania, Olanda, Italia si Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri speculative, #fonduri de investitii, #criza zona euro, #Grecia iesire zona euro , #Societati de investitii financiare