Marirea capacitatii ESM, decisa pana la finalul lunii

Vineri, 02 Martie 2012, ora 18:16
1849 citiri
Marirea capacitatii ESM, decisa pana la finalul lunii

Zona euro va decide daca va mari sau nu capacitatea Mecanismului Permanent de Stabilitate (ESM) pentru situatii de criza inainte de sfarsitul lunii martie, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca nu va mai introduce lichiditati masive in sistemul financiar.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat ca ministrii de Finante din zona euro se vor intalni pentru a discuta marimea fondului permanent de salvare, probabil la o reuniune informala la Copenhaga programata pentru 30-31 martie.

Obiectivul va fi combinarea a 250 de miliarde de euro ramasi din Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (EFSF) cu Mecanismul Permanent de Stabilitate (ESM), de 500 de miliarde de euro, pentru a crea un "super fond" capabil sa faca fata unor posibile probleme in Spania si Italia, desi Germania continua sa se opuna.

"Vom reevalua plafonul pentru ESM si EFSF in cursul lunii martie", a spus Van Rompuy, adaugand ca tarile vor plati doua transe de capital in ESM in acest an, pentru a se asigura ca mecanismul va fi functional din iulie.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca a convenit cu cancelarul german Angela Merkel sa rezolve problema ESM pana la sfarsitul acestei luni.

Declaratiile au fost facute dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, i-a avertizat pe cei 27 de lideri europeni, joi seara, sa nu intre intr-o stare de "automultumire" privind reformele, dupa ce mai multi oficiali au sugerat ca perioada de varf a crizei ar putea sa fi fost depasita.

Merkel a declarat insa ca criza declansata in 2010 este departe de a se fi terminat.

"Ne aflam inca intr-o situatie fragila. Situatia s-a calmat intr-o anumita masura, dar criza nu a fost depasita. Sunt necesare noi masuri", a spus Merkel.

BCE a pus la dispozitia bancilor europene fonduri de peste 1.000 de miliarde de euro sub forma de imprumuturi ieftine pe trei ani, 489 de miliarde de euro in decembrie si 530 de miliarde de euro in aceasta saptamana.

#marirea capacitate Mecanism Stabilitate, #Mecanism Permanent pentru Stabilitate Uniunea Europeana , #Management de risc