Statul in care locuitorii primesc bani din petrol, chiar si pe timp de criza

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 14:50
3952 citiri
Statul in care locuitorii primesc bani din petrol, chiar si pe timp de criza
Foto: Flickr/ Day Donaldson

Cei 645.000 de locuitori ai statului american Alaska isi pot face planuri de cumparaturi sau de vacanta.

Luna viitoare, fiecare localnic va primi peste 2000 de dolari, ca plata anuala a dividendelor alocate prin fondul de bunastare din petrol, constituit de guvernul local, relateaza revista Business Insider.

Ca sa isi primeasca drepturile banesti anuale din Fondul Permanent al Statului Alaska, localnicii trebuie sa fi petrecut un intreg an calendaristic in acest stat, a explicat Jerry Burnett, comisar adjunct al fondului de bunastare.

Pentru localnici surpriza este cu atat mai placuta, in conditiile in care, desi industria petroliera se confrunta cu o scadere dramatica a pretului petrolului, nivelul indemnizatiei de anul acesta il va depasi pe cel de 1884 de dolari de anul trecut.

Platile anuale din fondul de bunastare au fost initiate in 1982, cand valoarea sumei acordata fiecarui locuitor era de 1000 de dolari. Recordul a fost inregistrat in toamna anului 2008, cand localnicii s-au trezit in conturi cu cate 2069 de dolari.

Fondul Permanent al Statului Alaska a fost infiintat in 1976, cand alegatorii din acest stat au decis sa economiseasca o parte din redeventa incasata de stat din explotarea zacamintelor petroliere depozitand-o intr-un fond de investitii.

Calculul sumei pe care fiecare locuitor al statului trebuie sa o primeasca este derivat dintr-o formula de castig mediu pe 5 ani inregistrat de Fondul Permanent.

Pretul petrolului a suferit o scadere cu peste 50 de procente in cursul anului trecut, dar acest lucru a nu influentat performanta Fondului Permanent, capitalul de investitii fiind de 51 de miliarde de dolari.

Comisarul Burnett spune ca cele mai profitabile sectoare care au adus castiguri satisfacatoare au fost reprezentate de investitiile bursiere, imobiliare si investitiile cu capital privat.

In schimb, scaderea pretului pe piata petrolului a afectat piata muncii din regiune, Alaska confruntandu-se cu o rata a somajului de 6,7%, peste media nationala din Statele Unite.

Pentru multi petrolisti trimisi in somaj de companiuile din domeniu, dividendele acordate prin Fondul Permanent vin ca o mana cereasca in acest moment.

De altfel, crearea fondului de bunastare din statul Alaska a avut in vedere reducerea nivelului de saracie al populatiei, in multe zone izolate din Alaska locuitorii neavand un venit stabil.

Suma exacta care va fi repartizata incepand cu 1 octombrie va fi facuta publica spre sfarsitul acestei luni si sunt deja informatii ca aceasta ar putea dobori recordul stabilit in urma cu 7 ani.

#fond bunastare Alaska, #dividende locuitori Alaska, #bani petrolAlaska, #fond suveran investitii , #Fonduri de investitii