Romanii economisesc 9% din venituri, la fel ca austriecii sau cehii

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 15:32
1743 citiri
Romanii economisesc 9% din venituri, la fel ca austriecii sau cehii

Economiile pe care le fac locuitorii din Europa Centrala si de Est (ECE) ajuta la cresterea lichiditatilor din sectorul financiar. Polonezii sunt campioni ai economisirii in ECE, in timp ce romanii pun deoparte 9% din venitul lunar, la fel de mult ca austriecii si cehii.

Cel mai recent Barometru Erste Group privind economisirea arata ca economisirea banilor este importanta pentru mai mult de trei sferturi din populatia ECE.

"Economisirea a devenit mult mai importanta pentru majoritatea locuitorilor din aceasta regiune fata de acum cativa ani. Aceasta evolutie reprezinta o veste buna deoarece sustine nivelul scazut al indatorarii gospodariilor si contribuie totodata la cresterea lichiditatii sectorului financiar", declara Martin Skopek, Director ECE Retail, Erste Group.

In ECE, una din doua persoane este obisnuita sa puna periodic bani deoparte. Majoritatea persoanelor intervievate in cadrul studiului au declarat ca economisesc pentru a avea rezerve financiare, pentru pensie, pentru achizitia unei locuinte sau pentru renovari.

Polonezii, care economisesc 165 din venituri, sunt urmati de slovaci, care economisesc 12% din venitul lunar net, fiind urmati de austrieci, cehi, germani, romani si sarbi, cu 9%. Comparativ, britanicii economiseau doar 7% din venit potrivit datelor de la mijlocul anului 2012, desi veniturile lor s-au mentinut in mare parte la un nivel stabil.

Carnetele de economii si economiile pentru locuinte sunt cele mai populare produse

Austriecii si cehii par ca sunt prea putin afectati de faptul ca guvernele lor au redus considerabil subventiile pentru produsele de economisire-creditare pentru locuinte in cadrul masurilor de austeritate.

67% dintre austrieci si mai mult de jumatate dintre cehii care economisesc raman fideli economiilor lor prin contracte de economisire-creditare.

Cu toate acestea, trei sferturi dintre cei care economisesc in ECE sunt ingrijorati ca monedele locale se vor deprecia si, prin urmare, ca economiile vor fi mai putin rentabile pe viitor. Astfel, 85% dintre romani si aproape trei sferturi dintre polonezi, austrieci si germani sunt ingrijorati de deprecierea monedelor nationale, cresterea inflatiei si scaderea puterii de cumparare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie romania, #economii romani, #studiu economisire , #Fonduri de investitii