Pariu record impotriva euro

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 09:12
1436 citiri
Pariu record impotriva euro

Fondurile si investitorii in instrumente financiare au pariat 8 miliarde de dolari (5,9 miliarde de euro) impotriva euro, reprezentand cea mai mare suma dintr-o singura moneda vanduta pe piata internationala, din cauza temerilor legate de datoriile din zona euro.

Potrivit datelor de la Chicago Mercantile Exchange, folosite adesea pentru monitorizarea activitatilor fondurilor de investitii, au fost facute peste 40.000 de contracte pentru vanzarea de euro, sugerand faptul ca investitorii isi pierd increderea ca tarile din zona euro vor putea face fata problemelor legate de datorii.

In incercarea de a calma pietele financiare, guvernul din Madrid a lansat o campanie de PR, Spania fiind una dintre tarile din zona euro cu mari probleme financiare, alaturi de Grecia, Portugalia si Irlanda, relateaza Financial Times.

Elena Salgado, ministrul de Finante spaniol, a promis ca va reduce deficitul bugetar al tarii pana la 3% din produsul intern brut (limita admisa de Uniunea Europeana), pana in 2013, de la nivelul din 2009, de 11,4% din PIB.

De altfel, Guvernul spaniol este convins ca investitorii straini, dar si mass media, trateaza tara incorect. Jose Blanco, ministrul de Interne spaniol, a criticat "speculatorii financiari" pentru atacul asupra euro, dar si "comentariile apocaliptice" prin presa, despre starea financiara a tarii sale.

"Nimic din ceea ce se intampla in lume, inclusiv editorialele din presa straina, nu au loc din greseala sau inocenta", a spus Blanco.

Vineri, moneda unica europeana a atins cel mai scazut nivel din ultimele opt luni, de 1,3583 dolari/unitate, insa, luni, si-a revenit putin, la valoarea de 1,3683 dolari/unitate. Potrivit analistilor, deprecierea euro a survenit din cauza temerilor ca Grecia, tara care face parte din zona euro, ar putea intra in incapacitate de plata.

Potrivit analistilor citati de Reuters, in timp ce multi jucatori din piata estimeaza ca increderea in euro va ramane scazuta pentru o perioada lunga, tendinta de vanzare de euro nu este sustenabila.

Desi unii investitori anticipeaza o schimbare brusca a tendintei in cazul monedei unice europene, cei mai multi sunt de parere ca stresul fiscal din zona euro va reprezenta o problema pentru mult timp si ar putea influenta considerabil celelalte monede, in urmatoarele luni.

Astfel, Adarsh Sinha, strategist la Barclays Capital din Londra, crede ca euro va atinge nivelul de 1,35 de dolari, in trei luni.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#euro, #pariu, #record, #fonduri, #investitii , #Fonduri de investitii