Negocieri pentru asistenta financiara nerambursabila de 300 de milioane de euro

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 19:17
1819 citiri
Negocieri pentru asistenta financiara nerambursabila de 300 de milioane de euro

Romania a lansat, miercuri, negocierile privind programele de asistenta nerambursabila destinate Romaniei aferente Spatiului Economic European (SEE) pentru perioada 2009-2014, in urma carora poate beneficia de fonduri de peste 300 de milioane de euro.

Negocierile au fost lansate la sediul Ministerului Afacerilor Europene, care a preluat responsabilitatea negocierii si pregatirii implementarii in Romania a viitoarelor programe de asistenta nerambursabila aferente Spatiului Economic European pentru perioada 2009-2014.

Discutiile s-au purtat intre delegatia Romaniei, condusa de ministrul afacerilor europene Leonard Orban, o delegatie a Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia si reprezentanti ai Biroului Mecanismului Financiar SEE de la Bruxelles.

Romania ar putea beneficia de programe de asistenta nerambursabila in perioada 2009-2014

Reuniunea s-a axat pe calendarul tratativelor pentru stabilirea domeniilor ce urmeaza a fi finantate prin programele de asistenta nerambursabila aferente Spatiului Economic European (SEE) pentru perioada 2009-2014. Totodata, a fost abordata si tema alocarilor financiare pentru fiecare dintre domeniile vizate, informeaza Ministerul Afacerilor Europene.

Negocierile urmeaza sa se finalizeze prin semnarea a doua memorandumuri de intelegere in prima parte a anului 2012.

"Suntem pregatiti sa incheiem procesul de negociere cat mai curand, astfel incat implementarea efectiva a celor doua acorduri sa poata incepe in cursul semestrului I al anului viitor. Bazandu-ne pe utilizarea fondurilor nerambursabile acordate de SEE in perioada 2004-2009, avem motive intemeiate sa facem tot ceea ce este necesar pentru ca si asistenta pentru intervalul 2009-2014, care este semnificativ mai mare, sa poata ajunge cat mai repede la beneficiarii romani", a declarat ministrul Leonard Orban in timpul intrevederii.

Romania ar putea beneficia de o contributie financiara de 305,95 milioane de euro

Cele doua mecanisme financiare - Mecanismul Financiar SEE si Mecanismul Financiar Norvegian - isi propun sa contribuie la reducerea disparitatilor economice si sociale din SEE si la consolidarea relatiilor dintre statele donatoare (Norvegia, Islanda si Liechtenstein) cu statele beneficiare.

Romania urmeaza sa beneficieze de o contributie financiara totala de 305,95 milioane euro, din care 190,75 milioane euro prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 si de 115,20 milioane euro prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014. Aceste sume au fost stabilite printr-un acord semnat, in 28 iulie 2010, intre Uniunea Europeana si statele SEE din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS) - Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Acordul se refera la asistenta nerambursabila acordata de cele trei state in perioada 2009-2014.

Mecanismele precedente, pentru intervalul 2004-2009, au fost gestionate din partea Romaniei de Ministerul Finantelor Publice, prin intermediul Directiei Generale Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). Ca urmare a deciziei Guvernului Romaniei din 12 octombrie 2011, Ministerul Afacerilor Europene a preluat responsabilitatea negocierii si pregatirii implementarii in Romania a viitoarelor programe de asistenta nerambursabila aferente Spatiului Economic European pentru perioada 2009-2014. Pentru indeplinirea noilor atributii care ii revin in acest sens, in cadrul MAEur va fi creata o structura dedicata gestionarii acestor programe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#program de asistenta nerambursabila Norvegia, #Spatiul Economic European , #Fonduri de investitii