Fondurile speculative investesc in active exotice in goana dupa profit

Marti, 26 Iunie 2012, ora 09:01
2158 citiri
Fondurile speculative investesc in active exotice in goana dupa profit

Investitorii dezamagiti de pierderile masive generate de sumele investite in fonduri speculative de masa stau acum cu privirea atintita asupra alternativelor exotice la clasica piata speculativa.

Cam cat de exotica sa fie alegerea unui investitor de cursa lunga, avid dupa profituri imediate ? De exemplu, cateva portofolii de pariuri pe companiile chinezesti implicate in tentative de frauda? Sau investitia in fonduri de arbitraj al preturilor in piata de energie electrica.

La conferinta fondurilor speculative din aceasta saptamana, desfasurata in Monaco, investitorii au cam tremurat atunci cand au trebuit sa ofere noi perspective cu privire la modalitatile in care pot genera venituri, mai ales din asa-zisele investitii sigure, cum ar fi obligatiunile guvernamentale ale Germaniei sau ale Trezoreriei SUA, considerate de tot mai multi investitori drept suparevaluate si foarte volatile.

Nu este de mirare ca fondurile de tranzactionare s-au indreptat cu precadere catre domeniile nisa, acestea intrand in atentia invstitorilor, pentru ca aici profitul are mai putin de-a face cu tendintele generale ale pietei.

Bani din arbitraj de energie electrica

Un investitor intr-un fond de risc a declarat, la conferinta de la Monaco, ca a obtinut un profit de doua cifre din investitii in fonduri putin cunoscute de publicul larg, cum ar fi cele implicate in arbitrajul de energie electrica. Aici, important este ca managerul fondului sa incerce sa profite de pe urma fluctuatiei preturilor de cumparare si vanzare de energie electrica, precum si din comercializarea si volatilitatea preturilor la optiuni.

Brokerul de investitii in fonduri mai putin cunoscute a spus ca a descoperit niste perspective de castig extrem de neatractive in piata "normala", adica cea in care strategiile principale sunt capitalul propriu, bazat pe evenimente, riscul de credit, CTA (consilierea de tranzactionare) si ca isi indreapta atentia catre de "zone mai putin populare".

"Am constatat ca, in mare masura, lumea s-a ca saturat de investitii pe piata financiara", a spus investitorul, si a subliniat ca "nu vrea sa fie intr-o camera aglomerata".

El are, de asemenea, bani bagati in actiuni la companiile chinezesti care sunt implicate in scandaluri de frauda, si in fonduri implicate in imprumuturi de titluri de la debitori, contra unei taxe.

Investitii in fondurile de reasigurare

Un alt exemplu interesant este fondul de pensii al bancii Barclays, din Marea Britanie, care cauta sa-si plaseze investitiile in Africa sub-sahariana, o zona cu state care au economii ce inregistreaza o crestere rapida, precum si in fonduri speculative din industria de reasigurare, un sector in care asiguratorii cauta brese pentru a scapa de gradul ridicat de risc.

Nume mari de manageri de fonduri speculative, cum ar fi Dan Loeb, Steve Cohen si John Paulson, au infiintat de curand firme de reasigurare, in timp ce fondurile de pensii alimenteaza cererea pentru "obligatiuni de risc", care ofera o suma consistenta, in schimbul acceptului de a plati o parte din creantele unui asigurator, in cazul in care are loc un uragan sau un cutremur devastator.

Preturile de reasigurare explodeaza pur si simplu, in urma platilor imense efectuate de catre industria reasigurare dupa dezastre naturale cum ar fi, de exemplu, cutremurul din Japonia, motiv pentru care companiile slab finantate se vad obligate sa-si reduca din portofoliu sau chiar sa renunte la el, pentru care cele ce raman in piata sa perceapa o taxa mai mare.

"Are loc intr-adevar o necorelate," spune directorul executiv de investitii de la Barclay, Tony Broccardo, referindu-se la modul in care preturile mici din industrie sunt legate de capitalurile proprii traditionale sau de pietele de obligatiuni. "Dupa evenimente de o astfel de amploare, stabilirea preturilor la titlurile de valori devine mult mai favorabila pentru noi", a mai spus Broccardo.

O reala valoare

Goana dupa strategii noi, in special cele care nu pierd bani atunci cand pietele bursiere cad, a devenit tot mai asidua dupa un 2011, an in care piata fondurilor speculative a scazut, in medie, cu 5,3%, in timp ce indicele S&P a crescut cu 2,1%, conform Hedge Fund Research.

Unele dintre strategiile cele mai populare s-a dovedit a fi falimentara, pentru ca, fondurile de capital privat, care pariau pe cresterea actiunilor, au inregistrat o pierdere medie de 8,4%, anul trecut.

Unii manageri de fonduri spun ca profiturile vor fi iar in scadere si ca vor obtine mai greu castiguri, pentru ca, in mod inevitabil, industria de profil, estimata la doua mii de miliarde de dolari, a inghitit mai multe miliarde de dolari de la investitori in ultimii ani.

"Ca orice fel de industrie care devine mai matura, este tot mai greu sa gasesti o valoare reala", a declarat un director executiv al unui important fond de hedging, sub protectia anonimatului.

Piata de capital nu mai este atragatoare

Delegatii la conferinta s-au aratat extrem de nemultumiti de castigurile generate de piata de capital pe termen scurt si sustin ca gasirea de alternative poate fi foarte dificila, mai ales in actualul context al economiei globale.

"In momentul de fata sunt usor de a gasit o multime de active care sunt destul de neatractive", a declarat Ian Prideaux, director de investitii la Estates Grosvenor, fond care gestioneaza bani pentru familia ducelui de Westimnster, Marea Britanie, unul dintre cei mai bogati oameni din Regat.

Fondurile recunosc faptul ca exista riscuri enorme, mai ales pe pietele nisa, insa, sustin ca acestea au generat castiguri foarte mari, mai ales pentru investitorii care urmaresc cu succes o abordare mai individuala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri speculative, #fonduri speculative profit, #fonduri de risc, #investitii piata de capital , #Fonduri de investitii