De ce iese grupul american Artio Global Investors de pe Bursa de la Bucuresti

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 07:54
2492 citiri
De ce iese grupul american Artio Global Investors de pe Bursa de la Bucuresti

Bursa romaneasca pare sa isi piarda importanta pe harta investitorilor straini, din cauza lipsei de lichiditati, iar grupul american Artio Global Investors a mai dat o lovitura, dupa ce in ultimul an si-a restras majoritatea investitiilor in companiile locale.

In 2007, Artio Global Investors, fostul Julius Baer, era unul dintre cei mai mari investitori la bursa din Romania, cu un portofoliu de peste 500 de milioane de dolari. In ultimul an, insa, grupul a mai ramas doar cu actiunile BRD (3,3%) si Petrom (0,8%).

Iesirea americanilor are loc in acelasi context in care ING si-a inchis operatiunile de brokeraj din Romania.

Vesti proaste pentru piata de capital: ING inchide operatiunile bursiere de la Bucuresti

Specialistii contactati de Business24 au explicat motivele pentru care grupul Artio Global Investors iese de pe piata romaneasca.

Radu Hanga, director general BT Asset Management SAI

"Aceasta retragere se inscrie intr-un context mai general de reducere a expunerii pe pietele emergente - acesta a fost un trend destul de vizibil in ultimul an in industria fondurilor de investitii iar Europa Centrala si de Est a fost afectata in mod special.

Daca ne uitam strict la piata romaneasca aceasta a ajuns, practic, sa nu mai conteze pe harta investitorilor institutionali straini, din cauza lipsei de lichiditate, a numarului mic de emitenti cu capitalizare sufficient de mare si a lipsei de transparenta/comunicare, a nerespectarii regulilor de guvernanta corporatista de catre o mare parte dintre emitenti (in special companiile mici dar sunt de notorietate si unele cazuri de companii mari care se gasesc in aceasta situatie)", a declarat Radu Hanga, pentru Business24.

El nu crede ca, in 2013, vor mai avea loc iesiri de aceeasi anvergura, dar nici nu se asteapta la o revigorare semnificativa a intrarilor.

"Pe termen scurt, totul depinde de finalizarea cu succes a listarilor de pachete minoritare in companiile de stat, ceea ce va determina o crestere a capitalizarii pietei, diversificarea oportunitatilor investitionale si in consecinta cresterea atractivitatii pietei locale", a afirmat Hanga.

El crede ca grupul Artio lasa un gol important in Bursa de la Bucuresti, pentru ca a contribuit "poate cel mai mult la dezvoltarea pietei locale in perioada anterioara anului 2007, prin faptul ca s-au expus nu doar pe companii mari, ci au incercat sa sprijine si dezvoltarea unor companii mici pe care le-au considerat de perspectiva".

Mihai Mindrutiu, analist Interdealer Capital Invest

Potrivit acestuia, grupul Artio, alaturi de alte fonduri internationale, a trebuit sa isi reduca expunerile la nivel mondial, din cauza faptului ca au existat iesiri semnificative din aceste fonduri.

Iesirea fondului trebuie interpretata in cheia in care grupul a trebuit sa faca fata unui val de retrageri ale investitorilor, la fel ca in toate fondurile de actiuni.

"De precizat ca, din anul 2008, au fost vandute actiuni ale fondurilor de investitii internationale in valoare de peste 500 de miliarde de dolari, retragerile continuand si acum, in ultimele 2 luni (august si septembrie 2012) nivelul fiind inca unul ridicat (peste 20 miliarde dolari pe luna)", a spus Mindrutiu.

Analistul crede ca fondurile vor fi nevoite sa isi lichideze portofoliile in continuare, in conditiile in care, la nivel international, retragerile din aceste fonduri vor continua.

In momentul in care, la nivel international, investitorii de retail vor redevenii optimisti si vor readuce bani in aceste fonduri, ei isi vor reface reaparitia inclusiv in Romania, dar acest lucru se va intampla, probabil, in cativa ani de acum.

"Pana atunci, actiunile atragatoare, cu rezultate solide si purtatoare de dividende, vor fi cumparate de fondurile locale de pensii, alti actori investitionali din piata si chiar de persoane fizice care au apetit de risc mai ridicat", a explicat Mindrutiu.

Radu Ciofu, analist financiar Transilvania Capital SA

Conform spuselor sale, iesirea grupului Artio de la BVB este o decizie strategica, care "implica exit-ul din pietele emergente. Motivul ar putea fi performanta slaba din ultimii ani, posibil reorganizari la nivel de grup".

Analistul este de parere ca, anul viitor, nu ne vom mai confrunta cu alte iesiri similare, ci, dimpotriva, vor intra fonduri in Romania. "Profitabilitatea companiilor din Romania este mare, iar preturile au ramas inca mici", a conchis el.

#Artio Global Investors retragere Romania, #retragere fonduri BVB, #retragere BVB investitori straini , #Fonduri de investitii