Cum este afectata evolutia pietei financiare romanesti de instabilitatea politica

Marti, 10 Iulie 2012, ora 18:44
2626 citiri
Cum este afectata evolutia pietei financiare romanesti de instabilitatea politica

Chiar daca piata financiara romaneasca nu reactioneaza la fel de repede si de violent la instabilitatea din zona politica, precum o face cursul de schimb valutar, asta nu inseamna ca nu este si ea afectata de instabilitatea politica, avertizeaza brokerii.

Chiar si pe timp de criza, la care mai poate fi adaugata incertitudinea de pe scena politica, activele nete ale fondurilor locale de investitii au reusit sa creasca, ce-i drept, doar cu 1%, ajungand la 30 iunie la un total de 1,780 miliarde de euro.

Fiindca traversam o perioada tumultuoasa din punct de vedere economic si politic, fondurile monetare si cele de obligatiuni au avut in trimestrul al doilea cea mai mare vizibilitate, subscrierile nete inregistrate de acestea in luna iunie depasind 85 milioane euro, adica 85 % din total subscrieri nete inregistrate pe ansamblul industriei.

Fondurile defensive, in top

Criza este un fenomen major, care a afectat absolut toate segmentele pietei financiare europene, in general si a celei romanesti in special, a declarat pentru Business24, Razvan Pasol, director general la Intercapital Invest.

Si instabilitatea politica, dar si criza economica afecteaza piata de capital si o pot face intr-o masura mai mica sau mai mare, in functie de intensitatea si durata unor astfel de evenimente.

Fondurile monetare si cele de obligatiuni au reusit sa atraga cei mai multi bani, exact din cauza crizei economice prelungite, fiindca pietele de actiuni sunt instabile, aduc pierderi pe anumite perioade, iar atunci investitorii se refugiaza in instrumente financiare cu risc redus si mult mai stabile.

"Evaluarile si preturile actiunilor reflecta evolutia crizei, iar scaderile si volatilitatea sunt in cote normale, avand in vedere ca traversam o perioada de criza economica, iar asta se intampla pe orice fel de piata financiara, nu doar pe cea romaneasca", sustine Razvan Pasol.

Activele nete s-au inscris pe un trend de crestere in ultimii ani, deci nu este iesita din comun cresterea de 1% a activelor, iar despre scadere, nici nu poate fi vorba. Vanzarile pe piata de fonduri de investitii in ultimii doi, trei ani au fost dominate de cele cu venit fix cum sunt cele monetare si de obligatiuni, un refugiu pentru cei care nu cauta riscul cu orice pret, a declarat pentru Business24, Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management.

El este convins ca nu vom vedea iesiri ale investitorilor din zona fondurilor de investitii, pentru ca piata este subpenetrata, iar semnalele bune care ar trebui sa vina sunt reprezentate de o usoara crestere a interesului fata de fondurile mai agresive.

Instabilitatea nu face bine nici pietei financiare

Instabilitatea politica nu face bine nici economiei si nici pietei de capital, dar nu fluxul de bani catre fondurile de investitii este interesant, pentru ca statistica arata ca au continuat intrarile de bani catre fondurile defensive. In momentul in care lucrurile vor incepe sa mearga bine si la noi, atunci vom avea intrari de bani si catre fondurile mai agresive, fonduri de actiuni, fonduri diversificate, a mai spus Radu Hanga.

"Ce se intampla acum pe scena politica nu face decat sa mentina aceeasi situatie in care banii sunt in continuare orientati de clienti catre zona mai sigura, adica spre fondurile monetare, fonduri de obligatiuni sau depozite bancare", sustine seful de la BT Asset Management.

Chiar daca ultimele doua trimestre au insemnat recesiune, probabil ca economia isi va reveni dupa jumatatea anului, iar asta va sustine piata. Pe de alta parte, ar trebui sa vedem si o continuitate a deciziilor politice din ultimul an, in special cele legate de listarea pe bursa a companiilor de stat.

Activele nete ale fondurilor straine erau de 28,6 mld. euro

Activele nete ale fondurilor straine distribuite in Romania erau, la finele lunii iunie, de 283,6 milioane euro, cu 1,2 % mai mult fata de finele lunii mai, precizeaza AAF.

In luna mai 2012, activele nete detinute de cele 20 de fonduri inchise de investitii din AAF s-au apreciat cu 2,9%, atingand, la 30 iunie, valoarea de 76,5 milioane euro.

Piata plasamentelor de investitii in fonduri era dominata, la 30 iunie, de Erste Asset Management, cu o cota de 20,62 la suta si active totale administrate in valoare de 3,291 miliarde lei, urmata de Raiffeisen Asset Management, cu o cota de piata de 20,50 la suta si active totale in valoare de 3,273 miliarde lei.

Urmatoarele pozitii erau dominate de SIF-uri, ING Asset Management, BRD Asset management si BT Asset Management.

#active nete fonduri investitii, #fonduri investii valoare active, #piata plasamente investitii Romania , #Fonduri de investitii