Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cel mai mare fond suveran din lume a castigat 31 de miliarde de dolari in trimestrul al doilea

Cel mai mare fond suveran din lume a castigat 31 de miliarde de dolari in trimestrul al doilea


Fondul suveran de investitii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume, a anuntat miercuri ca in trimestrul al doilea al acestui an investitiile sale au generat un randament de 3,3%, comparativ cu un randament de 1,7% in primul trimestru, transmite Bloomberg.

Norges Bank Investment Management, divizia Bancii centrale a Norvegiei care se ocupa de gestionarea fondului de 885 de miliarde de dolari, a informat ca in trimestrul al doilea investitiile sale au generat un profit de 192 miliarde de coroane norvegiene (31 de miliarde de dolari), potrivit Agerpres.

Investitiile in actiuni au generat un randament de 4% iar cele in bonduri un randament de 2%, a precizat NBIM. Actiunile de pe pietele emergente au generat cele mai mari profituri, in special cele din India, Rusia, Turcia si Brazilia. De asemenea, actiunile din Europa, America de Nord si Asia au avut toate contributii pozitive. Actiunile din sectorul petrolului si gazelor naturale au fost cei mai buni performeri, precum Royal Dutch Shell si BG Group.

'Pietele de actiuni au crescut in al doilea trimestru pe masura ce pietele emergente au inregistrat cele mai bune performante', a declarat directorul NBIM, Yngve Slyngstad. 'Lichiditati considerabile au intrat pe piata ceea ce a impins in sus preturile', a adaugat Slyngstad.

Fondul suveran de investitii al Norvegiei a fost infiintat in anii 1990 drept principalul vehicul de investitii pentru veniturile din petrol ale Norvegiei. In ultimul deceniu valoarea fondului s-a dublat iar la data de 30 iunie a ajuns la 5.478 miliarde de coroane norvegiene, analistii estimand ca pana in 2020 va ajunge pana la 7.278 miliarde de coroane.

La finele lunii iunie aproximativ 61,3% din investitiile fondului erau in actiuni, in crestere de la 61,1% la finele primului trimestru, in timp ce investitiile in active cu venituri fixe au scazut pana la 37,6% de la 37,7% anterior. Restul de 1,2% din investitii erau in imobiliare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1381 ori