Ce provocari au fondurile de investitii in Europa

Marti, 30 Iulie 2013, ora 12:22
1450 citiri
Ce provocari au fondurile de investitii in Europa

Numarul exit-urilor operate in Europa de fondurile private de investitii a scazut anul trecut la 61, fata de totalul de 85 inregistrate in 2011, se arata in studiul anual EY "Myths and challenges - How do private equity investors create value?".

Raportul subliniaza astfel climatul economic instabil si activitatile de tranzactionare reduse ca fiind principalele provocari pentru fondurile private de investitii (PE).

Cu toate acestea, in termeni globali, in pofida criticilor adresate uneori industriei, afacerile controlate de fondurile private de investitii au crescut rata ocuparii fortei de munca cu 2% in 2012.

44% dintre companiile participante la studiu au achizitionat alte companii, in timp ce doar 10% dintre acestea au vandut o parte din afacerea achizitionata. In perioada cuprinsa intre 2005 si 2012, 80% dintre companiile analizate au generat pentru investitori castiguri brute si randamente peste nivelul mediu din piata.

"Cum Europa si multe alte regiuni au inregistrat o crestere redusa sau chiar o stagnare a PIB-ului pentru o perioada de timp atat de indelungata, portofoliul fondurilor private de investitii a fost, inevitabil, afectat.

Daca rata de profit a companiilor din care se facea exit in perioada de prosperitate economica ajungea la peste 15% pe an, in ultimii doi ani, aceasta a scazut la 5%, demonstrand ca a devenit intr-adevar foarte dificil sa reusesti sa cresti afacerile din portofoliu", sustine Sachin Date, Lider al departamentului EY pentru Fonduri private de investitii pentru Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa.

De la instalarea crizei, activitatea din segmentul fondurilor private de investitii a cunoscut o scadere constanta in privinta portofoliului. Declinul in numarul de exit-uri in 2012 a fost si mai accentuat. Astfel, in 2012, au avut loc doar 61 de exit-uri in esantionul analizat, in scadere fata de cele 85 de exit-uri inregistrate in 2011 si aproape la egalitate cu cele inregistrate in anul 2010.

Desi numarul cumparatorilor strategici a crescut, doar 9 din 24 exit-uri realizate catre cumparatori strategici au avut cumparatori europeni, 10 afaceri fiind vandute catre cumparatori din SUA si 5 catre cumparatori strategici provenind din zona Asia-Pacific sau din alte parti ale lumii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri private investitii Europa, #exit fonduri investitii, #portofoliu fonduri investitii, #criza economica Europa , #Fonduri de investitii