Activele fondurilor de investitii din Romania au crescut cu 20% intr-un an si jumatate

Joi, 09 August 2012, ora 17:40
2006 citiri
Activele fondurilor de investitii din Romania au crescut cu 20% intr-un an si jumatate

Fondurile locale de investitii au raportat active nete in crestere in luna iulie, ajungandu-se la un total de 8,156 miliarde lei (1,7 miliarde euro), cu 20,3% fata de cifra inregistrata la finalul anului 2010 si cu 2,9% mai mult decat in luna precedenta.

In urma implementarii unei noi decizii a CNVM privind criteriile pe care trebuie sa le respecte un fond monetar, cele sapte fonduri din Romania, care erau incadrate in iunie sub categoria "Monetare", au fost incluse in segmentul "Altele". Astfel, numarul fondurilor din aceasta categorie a ajuns, in iulie, al 15, activele avansand de aproape trei ori, arata statisticile publicate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF), citate de Mediafax.

Valoarea activelor a atins 4,119 miliarde lei, de la 1,466 miliarde lei.

In luna iulie, aceste fonduri au inregistrat subscrieri de 398,4 milioane de lei, iar rascumpararile au totalizat 289 milioane lei. Valoarea subscrierilor nete a fost de 109,4 milioane lei, pana la finalul lunii iulie, aceste fonduri cumuland peste 66.000 de clienti.

In urma deciziei CNVM si a transferului fondurilor la categoria "Altele", Raiffeisen Ron Plus a devenit cel mai mare fond de investitii, cu active de 1,649 miliarde lei, urmat de Raiffeisen Euro, cu active de 1,2 miliarde lei.

De altfel, singurul fond monetar care respecta noile prevederi legale, lansat in iulie, a fost Erste Monetar, care a incheiat luna cu active de 12,5 milioane de lei si doar trei clienti.

Activele fondurilor de obligatiuni, in crestere

In iulie, activele celor sapte fonduri de obligatiuni au crescut cu 1,1%, la 3,615 miliarde de lei, di care 3,269 miliarde lei reprezinta doar activele BCE Obligatiuni, cel mai mare fond de acest fel din Romania. Valoarea activelor fondurilor de obligatiuni a crescut de 2,4 ori fata de cea inregistrata la finalul anului 2012, aproape de 1,5 miliarde de lei.

Conform raportului, clientii acestor fonduri au subscris unitati de fond de 151,3 milioane lei si au rascumparat titluri de 131,7 milioane lei.

BCR Obligatiuni este fondul care a atras cele mai mari subscrieri nete, de 12,3 milioane lei. De altfel, dupa fuziunea din luna iunie, cu BCR Monetar, a rezultat cel mai mare fond mutual din Romania.

Activele fondurilor diversificate au crescut si ele, in iulie, cu doar 0,8%, pana la aproape 251 milioane lei, cu 2,8% peste datele inregistrate la finalul lui 2012.

#valoare active fonduri investitii, #active fonduri investitii Romania, #crestere active fonduri , #Fonduri de investitii Romania