Meyer: Din mandrie nationala, Fondul Proprietatea risca sa ajunga rusine nationala

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 10:08
1381 citiri
Meyer: Din mandrie nationala, Fondul Proprietatea risca sa ajunga rusine nationala

Actionarii Fondului Proprietatea (FP) iau tot mai mult in calcul apelul la instantele internationale de judecata pentru a-si recupera creantele de la statul roman, drept reactie la ignoranta guvernantilor, potrivit lui Mark Meyer, avocatul care reprezinta interesele familiilor Malaxa si Auschnit.

Mostenitorii lui Nicolae Malaxa si Max Auschnit, doi dintre cei mai puternici industriasi romani din perioada interbelica, controleaza aproape 8% din Fondul Proprietatea si sunt cei mai importanti actionari privati. Acestia au de recuperat peste 400 mil. dolari de la statul roman, drept despagubiri pentru proprietatile confiscate de regimul comunist.

"Din cauza ignorantei fostului si actualului guvern, un proces deschis impotriva statului roman este tot mai aproape. Cum mostenitorii marilor familii de industriasi sunt stabiliti in strainatate, am putea apela la instantele internationale pentru a recupera creantele", spune Mark Meyer.

Desi a fost infiintat in urma cu patru ani, Fondul Proprietatea nu este functional nici pana in prezent. Mai exact, persoanele ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist si care au primit actiuni la fond nu isi pot vinde actiunile pe o piata transparenta si reglementata, pentru ca astfel sa intre in posesia despagubirilor.

"Din 2005, fiecare ministru de finante a declarat ca listarea fondului Proprietatea este la cateva luni distanta. Desi au existat nenumarate amanari, credem ca listarea fondului este cea mai buna metoda de a intra in posesia despagubirilor", continua Meyer.

In opinia avocatului, FP este cea mai buna solutie pentru despagubirea victimelor regimului comunist, pentru ca nu afecteaza bugetul de stat si nici contribuabilul roman. Spre deosebire de castigarea unui proces international, prin care statul roman "ar urma sa plateasca actionarilor in numerar milioane de euro de la buget".

"Fondul Proprietatea este un exemplu despre cum se poate face dreptate victimelor regimului comunist, pe care Romania il arata lumii intregi. Insa risca sa ajunga o rusine nationala, din cauza rea-vointei politicienilor", afirma Meyer. 

#FP, # actionari, # buget , #Fondul proprietatea