Mark Mobius: Castiguri poti face pe orice piata

Luni, 19 Martie 2012, ora 18:38
1994 citiri
Mark Mobius: Castiguri poti face pe orice piata

Mark Mobius, presedintele executiv al Franklin Templeton Asset Management - unul dintre cele mai mari administratori de active din lume, a raspuns intrebarilor cititorilor site-ului BusinessInsider.

Este o idee buna sa investesti in acest moment intr-o tara ca Pakistan, avand in vedere instabilitatea din zona?

Intotdeauna voi spune ca cel mai bun moment pentru investitii este acela cand dispui de bani. In general, noi nu ocolim nicio piata, deoarece credem ca exista sanse se castig pe orice piata. In ciuda provocarilor politice din aceasta tara, noi continuam sa investim in Pakistan, in timp ce cautam oportunitati si pe alte piete, a raspuns Mark Mobius pentru BusinessInsider.

Pakistanul este o economie mare si vibranta. Prognozele de crestere a Produsul Intern Brut sunt de 3,7% pentru 2012, de la 2,5% in 2011. Tara isi revine in urma inundatiilor din vara lui 2010, care au lovit sectorul agricol, infrastructurile de transport si de comunicatii.

In timp ce inflatia a avut un trend descendent, se afla inca la un nivel ridicat. In opinia noastra, Pakistan trebuie sa isi rezolve o parte din probleme si sa imbratiseze o politica de crestere economica pe termen lung.

Si zona euro este foarte instabila in aceasta perioada, mai ales din punct de vedere politic si al cursului valutar. Exista posibilitatea ca o tara sau chiar mai multe sa renunte la moneda unica, ceea ce ar reprezenta un soc considerabil pe pietele financiare, cu efecte grave asupra unor valute si a unor banci. Cum poti gestiona un astfel de risc?

Intr-adevar, problemele zonei euro sunt destul de serioase. Cu toate acestea, consideram ca Europa se indreapta in directia buna, punand in discutie sistemul fiscal actual, nu doar in ceea ce priveste Grecia, dar si celelalte tari membre.

Din punctul meu de vedere, plecarea unei tari din zona euro nu are sens, oricare ar fi aceasta. Adoptarea unei alte valute nu rezolva problemele, ci din contra, inseamna o fuga de raspundere. In plus, nu guvernele sunt cele care pot lua o astfel de decizie, ci populatia. Asadar, cred ca inclusiv Grecia va ramane in zona euro.

Vestea cea mai buna este aceea ca europenii, pe langa faptul ca se straduiesc sa atraga cat mai multa lichiditate, incearca sa impuna o disciplina fiscala mai stricta si din acest motiv, cred ca lucrurile vor decurge bine, pe termen lung.

Cat de multa importanta acordati mediului politic, atunci cand decideti sa investiti intr-o tara emergenta?

Suntem preocupati de conditiile politice si macroeconomice, in contextul in care ele pot avea impact asupra activitatii companiilor. Companiile sunt entitati care nu pot fi izolate de mediul economic sau politic, avand in vedere ca acesti factori au impact decisiv asupra profitabilitatii pe termen lung.

Care sunt sansele ca Indonezia sa ia locul Indiei in BRIC (Brazilia, Rusia, India, China)?

Sansele sunt foarte mici. India este mult mai mare ca Indonezia si are potential mare de crestere pe termen lung.

India se intinde pe o suprafata de 2,9 milioane de kilometri patrati, iar prognozele arata ca in iulie 2012, 1,2 miliarde de oameni vor locui in aceasta tara. In schimb, Indonezia are o suprafata de 1,8 milioane de kilometri patrati si in iulie va ajunge la 248 milioane de locuitori.

Asadar, daca luam in calcul populatia, India are mai multe sanse sa se dezvolte. In plus, media de varsta este scazuta, deci are si forta de munca puternica si o baza extinsa de consumatori, factori importanti in dezvoltarea unei tari.

Prognoza de crestere economica pentru India este de 7% in 2012, in timp ce pentru Indonezia este de 6%.

Pe de alta parte, Indonezia se bucura de o economie infloritoare. Cresterea economica puternica, cererea mare si dezvoltarea infrastructurii vor sustine economia in continuare. Si Indonezia are o populatie tanara, iar Jakarta, capitala tarii, ar putea ajunge in 20 de ani cel mai mare oras din lume, daca va continua ritmul actual de crestere.

#investitii Mark Mobius, #Mark Mobius Franklin Templeton , #Fondul proprietatea