Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii institutionali straini au reinceput sa cumpere actiuni Fondul Proprietatea in iulie

Investitorii institutionali straini au reinceput sa cumpere actiuni Fondul Proprietatea in iulie


Investitorii institutionali straini si-au majorat participatiile la Fondul Proprietatea (FP) in luna iulie, dupa ce in precedentele doua luni si-au redus expunerile si au retras o parte din banii plasati pe pietele emergente, anticipand ca Fed va reduce programul de stimulare a economiei SUA.

In luna iulie, participatia investitorilor institutionali straini la Fondul Proprietatea a crescut cu 0,37 puncte procentuale, la 56,51% din actiuni, dupa ce in mai si iunie pachetele detinute au scazut cu 0,54 puncte procentuale, de la 56,68% la finele lunii aprilie.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, in ianuarie 2011, investitorii institutionali straini au fost cei mai mari cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea, acestia preluand peste 42% din titluri. La finele anului 2010, investitorii institutionali straini aveau aproximativ 14% din actiuni.

Cele mai mari pachete de actiuni au fost cumparate in anul 2011, cand participatia acestor investitori a urcat la 42,14%. Anul trecut, investitorii institutionali straini au cumparat peste 10% din actiunile Fondului Proprietatea.

De la listarea FP, printre cei mai mari cumparatori au fost fondul american de hedging Elliott Associates si compania de administrare a investitiilor City of London, care au ajuns sa detina peste 18% si, respectiv, 9,43%.

Cele mai recente achizitii realizate de Elliott Associates au avut in prima parte a lunii mai, cand fondul american de hedging a cumparat 0,08% din actiunile FP, pentru 7,8 milioane lei (1,8 milioane euro).

Persoanele care au fost despagubite cu actiuni la Fondul Proprietatea au vandut inca de la listare pachete importante de titluri FP. Acestia au primit actiunile de la Ministerul Finantelor Publice, astfel ca participatia ministerului a scazut de la 36,79% in februarie 2011 la 2,67% in prezent. La acel moment, actionarii persoane fizice romane detineau 30,78% din titlurile Fondului.

La finele lunii iulie, Fondul Proprietatea avea 8.195 de actionari, fata de 8.228 in luna iunie.

In luna iulie, principalii vanzatori de actiuni Fondul Proprietatea au fost investitori institutionali inregistrati in Romania si persoane fizice romane, participatiile acestora coborand cu 0,4 puncte procentuale si, respectiv, cu 0,41 puncte procentuale, potrivit statisticilor transmise, miercuri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

La finele lunii iulie, investitorii institutionali inregistrati in Romania detineau 8,87% din titlurile Fondului, fata de 9,27% in luna iunie.

In acelasi timp, participatia actionarilor persoane fizice romani a scazut de la 23,28% la 22,87%.

Pachetele detinute de actionarii persoane fizice straine au continuat sa coboare foarte usor, de la 5,86% la 5,83%.

Fondul Proprietatea a continuat in luna iulie programul de rascumparare, care vizeaza cel mult 8% din propriile actiuni. Astfel, Fondul a cumparat zilnic actiuni proprii, preluand in luna iunie 0,47% din titluri, pentru care a platit 42,8 milioane lei (aproape 9,7 milioane euro).

Programul de rascumparare a inceput in luna aprilie, iar de la acel moment si pana la finele lunii iulie, FP a cumparat in total 1,55% din propriile actiuni, platind 138,6 milioane lei (31,5 milioane euro). Astfel, Fondul a ajuns sa detina 3,24% din propriile actiuni.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

In sedinta bursiera de miercuri, Fondului Proprietatea au depasit maximul istoric atins in ziua listarii, pe 25 ianuarie 2011, cand unele operatiuni au fost realizate la 0,675 lei. Cel mai mare pret platit miercuri pentru actiunile Fondului Proprietatea a fost de 0,681 lei, nivel cu 1,34% peste inchiderea de marti si, totodata, cu 0,89% peste nivelul istoric din ziua listarii.

La finalul sedintei, actiunile FP au fost cotate la 0,68 lei, cu 1,19% peste cotatia de marti. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 9,369 miliarde lei (2,114 miliarde euro).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1694 ori