Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FP o cheama in instanta pe Ioana Sfiraiala pentru intarzierea programului de rascumparare

FP o cheama in instanta pe Ioana Sfiraiala pentru intarzierea programului de rascumparare


Fondul Proprietatea ii solicita in instanta Ioanei Sfiraiala, actionar minoritar care a chemat Fondul in judecata in aproximativ 80 de dosare, sa plateasca diferenta intre preturile la care s-ar fi derulat programul de rascumparare a actiunilor anul trecut si cele actuale.

"Am comparat pentru inceput doar primele trei zile, dar vom actualiza suma. Am pornit un proces pentru tragerea la raspundere in pricipal pe ideea ca a abuzat de drepturile procesuale si a abuzat si ca actionar minoritar" , au spus joi reprezentatii Templeton in AGA.

Programul de rascumparare a unui pachet de cel mult 8% din actiunile Fondului Proprietatea a fost aprobat de actionari pe 25 aprilie 2012, insa operatiunea nu a putut fi derulata deoarece decizia AGA a fost contestata de Sfiraiala.

La inceputul lunii martie Tribunalul Bucuresti a decis in favoarea Fondului, astfel ca FP a inceput programul de rascumparare pe 12 aprilie.

Actiunile urmeaza sa fie rascumparate pe o perioada de 18 luni, la preturi cuprinse intre 0,2 lei si 1,5 lei. Titlurile rascumparate ar urma sa fie anulate, potrivit deciziei luate in aprilie 2012 de actionari.

In primele trei zile ale programului de rascumparare, Fondul a platit un pret mediu de 0,6642 lei.

Cotatia medie de tranzactionare a actiunilor FP la BVB din ultimul an a fost de 0,5429 lei.

Potrivit prevederilor legale, Fondul poate rascumpara zilnic pana la 25% din volumul mediu zilnic de actiuni tranzactionate pe bursa.

FP este o societate de investitii de tip inchis creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, detine aproximativ 18% din actiuni. Al doilea actionar institutional al FP este compania de administrare a investitiilor City of London, care are 9,69% din actiunile Fondului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1669 ori