Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fondul Proprietatea ar putea fi o frauda de proportii

Fondul Proprietatea ar putea fi o frauda de proportii
Fondul Proprietatea nu a rezolvat problema despagubirii proprietarilor deposedati de fostul regim comunist si este un proiect care putea ajunge o frauda de proportii, a declarat, joi, pentru NewsIn, Marie-Rose Mociornita, mostenitoarea averii marelui industrias Dumitru Mociornita."Fondul Proprietatea este o nascocire aberanta a unui grup de interese din Romania care a fost deconspirat de proprietarii abuzati de regimul comunist si care, daca si-ar fi dus la capat acest proiect, ar fi putut crea o frauda de proportii", a declarat Marie-Rose Mociornita.
"Pana acum, eu nu stiu nicio promisiune onorata legata de Fondul Proprietatea, practic, acest fond nu are un portofoliu clar, ci a impartit niste actiuni unor oameni mai mult sau mai putin celebri in perioada interbelica sau mostenitorilor acestora, care nu sunt decat niste hartii", a spus Marie-Rose Mociornita. Potrivit acesteia, " Ordonanta de urgenta care trebuia sa modifice Legea 247/2005 si sa clarifice portofoliul Fondului Proprietatea a fost amanata si va fi dezbatuta de Parlament abia in 2007, cand nu stim cum va arata noua structura parlamentara si cine va face parte din ea".

"Poate dura intre cinci si zece ani pana cand Fondul Proprietatea ar ajunge sa functioneze corect, din punct de vedere al administrarii portofoliului, al acordarii de dividende, ceea ce inseamna ca persoanele in varsta nu vor mai avea sansa sa isi valorifice actiunile. Sunt sanse mari care acesti oameni sa nici nu inteleaga cum functioneaza acest fond", considera Marie-Rose Mociornita.

Proprietarii indreptatiti sa primeasca despagubiri prin Fondul Proprietatea ar fi trebuit sa apeleze la experti selectati pentru evaluarea bunurilor imobile care nu mai pot fi restituite in natura, dar acest lucru nu s-a facut pana acum. "Nu numai ca nu au fost alesi acesti evaluatori pana acum, dar stim ce inseamna expertizele in Romania si cat de reala este valoarea pe care o calculeaza. Ma intreb pe ce baze s-au eliberat titlurile de despagubire si, mai departe, actiunile la Fondul Proprietatea", a spus Marie-Rose Mociornita.

P ana la ora actuala, spune Mociornita, au fost rezolvate doar circa 6.000 din cele 200.000 de dosare depuse la Primaria Municipiului Bucuresti pentru acordarea de despagubiri in baza Legii nr. 10.

"In conditiile in care exista 600.000 de dosare de despagubire la nivelul intregii tari, ma intreb cat va dura oare acest proces, care, in mod normal, ar fi trebuit rezolvat in cel mult doi ani daca s-ar fi aplicat solutia restituirii in natura a proprietatilor confiscate", a mai spus Marie-Rose Mociornita.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 909 ori