BVB va avea primul fond deschis de investitii romanesc pana in toamna

Joi, 19 Iulie 2012, ora 18:12
2080 citiri
BVB va avea primul fond deschis de investitii romanesc pana in toamna

Listarea unitatilor de fond ale ETF Tradeville, administrare de SAI Vanguard Asset Management, vor fi listate in maxim 45 de zile lucratoare, in contextul in care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis certificatul de inregistrare, potrivit unui comunicat de presa.

ETF BET Tradeville este primul fond deschis de investitii romanesc, care va fi tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Prin structura lui, ETF-ul combina avantajele unui fond deschis cu cele ale unui fond inchis tranzactionabil. Investitorii vor avea oportunitatea de a-si asuma expuneri diversificate pe piata locala la un pret scazut si la costuri mai reduse de tranzactionare.

Fondul administrat de Vanguard Aseet Management replica structura indicelui BET care este compus din cele mai lichide zece companii listate la BVB (Banca Transilvania, Transgaz, Transelectrica, BRD Groupe Societe General, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Biofarm, Bursa de Valori Bucuresti, Electromagnetica, SSIF Broker).

ETF BET Tradeville se adreseaza investitorilor individuali, dar si celor institutionali, care vor sa isi construiasca o expunere diversificata, pe piata locala de actiuni, cu reducerea efortului operational. Intr-o prima faza, Tradeville va subscrie blocurile de titluri de participare care vor face posibila listarea la BVB. Dupa listare, orice investitor fie de persoana fizica, fie persoana juridica, va putea tranzactiona prin bursa unitati de fond, pretul initial fiind de cinci lei.

Dupa listare, orice investitor institutional poate subscrie, prin intermediul unui participant autorizat, blocuri de titluri de participare direct de la SAI. Subscrierile vor putea fi facute de orice participant autorizat, care respecta prevederile legii 297/2004, si care incheie un contract cu Vanguard Asset Management. Un bloc de titluri de participare este format din 10,000 de unitati de ETF.

ETF BET Tradeville este folositor administratorilor de fonduri a caror strategie vizeaza raportarea performantei la un benchmark. Astfel, investitorii institutionali vor putea sa implementeze si sa administreze mai usor strategii de gen "core - sattelite". In plus, acestia pot intreprinde operatiuni de arbitraj pe piata autohtona cu instrumente locale, fapt dificil de realizat in prezent.

#fond deschis de investitii, #fond investitii BVB, #ETF romanesc BVB, #ETF Tradeville , #CNVM