Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANAF discuta cu brokerii o metoda de a accesa direct conturile clientilor aflati in executare silita

ANAF discuta cu brokerii o metoda de a accesa direct conturile clientilor aflati in executare silita

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) discuta cu societatile de brokeraj si CNVM o procedura prin care Fiscul sa acceseze direct informatiile privind portofoliile de actiuni tranzactionate pe piata de capital de catre debitorii aflati in procedura de executare silita, informeaza Mediafax.

ANAF a prezentat reprezentantilor pietei de capital o schita de proiect de act normativ, potrivit careia firmele de brokeraj ar trebui sa comunice bilunar institutiei situatia conturilor deschise de clientii acestora, care sa cuprinda lista de actiuni, numarul titlurilor, existenta sau inexistenta unui drept de gaj asupra lor, precum si sumele de bani disponibile in contul clientilor.

Fiscul a propus sa fie transmise informatii despre toti clientii, prin mijloace electronice, insa SSIF-urile au sugerat ca ANAF sa aiba acces la situatia clientilor prin solicitare, intrucat portofoliile se pot schimba imediat dupa transmiterea raportului bilunar.

Totodata, exista situatii in care investitorii detin actiuni fara sa mai aiba cont deschis la un SSIF, iar in acest caz brokerii propun ca ANAF sa lucreze cu Depozitarul Central, care la randul lui sa comunice cu firmele de brokeraj.

Astfel, institutia va avea acces la intreg portofoliu.

Dupa identificarea clientilor, daca sumele disponibile in conturi nu vor acoperi datoria catre stat, ANAF va indica actiunile care vor fi indisponibilizate si ulterior valorificate pentru acoperirea creantelor bugetare.

Propunerea ANAF este ca debitorul sa aiba la dispozitie 15 zile pentru contestare, iar dupa aceasta perioada, daca nu achita restantele, casa de brokeraj ii va valorifia titlurile in limita a 150% din valoarea creantei.

De asemenea, ar putea fi stabilita o suma limita la care ordinele de vanzare se pot da in piata, iar daca creanta clientului depaseste acel nivel lichidarea se va face printr-un ordin special de vanzare.

ANAF va colecta in urmatoarea perioada propunerile SSIF-urilor pentru acest proiect, pentru a ulterior sa elaboreze impreuna cu brokerii si CNVM un act normativ.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1666 ori