Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Teodorovici: Saptamana viitoare trimitem Acordul de Parteneriat; CE are trei luni sa-l aprobe

Teodorovici: Saptamana viitoare trimitem Acordul de Parteneriat; CE are trei luni sa-l aprobe


Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, la Conferinta "Mediafax Talks about European Funds", ca Romania va trimite in mod oficial saptamana viitoare Acordul de Parteneriat, iar CE are trei luni la dispozitie pentru a-l aproba, perioada in care se mai pot face modificari

"M-am intors ieri (joi - n.r.) de la Bruxelles si discutiile pe Acordul de Parteneriat sunt oarecum finalizate, in sensul ca cele doua directii principale din cadrul Comisiei, DG Employment si DG Regio, au spus ca este un document matur si poate fi trimis CE in mod formal. Asta intentionam sa facem, sa trimitem oficial, saptamana viitoare, acest document, dupa ce va fi discutat si in Guvern", a declarat Eugen Teodorovici.

Teodorovici: Mai sunt "cateva aspecte" de stabilit

Ministrul a recunoscut ca mai sunt "cateva aspecte" de stabilit. "Dupa ce vom trimite formal Acordul de Parteneriat, va fi un dialog formal, oficial cu cei de la CE pe acest document de programare", a mai spus Teodorovici, care a subliniat ca si alte state membre, "multe dintre ele ladaute ca fiind campioane la absorbtie", au primit "zeci de pagini de observatii".

Eugen Teodorovici a mai precizat ca Executivul european are trei luni de zile sa aprobe Acordul de Parteneriat, dupa trimiterea oficiala. "In momentul in care se fac comentarii din partea CE, se opreste timpul pentru a putea noi sa refacem ceea ce Comisia mai cere, iar retrimiterea inseamna repornirea acelor trei luni de zile", a explicat oficialul roman.

Totodata, Teodorovici a declarat ca programele operationale pe site-ul MFE, "intr-o prima forma, pentru ca vrem sa avem un dialog foarte deschis cu toti partenerii implicati".

In cadrul conferintei "Mediafax Talks about European Funds" sunt supuse dezbaterii teme precum: bilantul accesarii fondurilor europene 2007-2013 si fondurile din exercitiul financiar precedent care mai pot fi folosite pana la sfarsitul anului 2015, Acordul de parteneriat pentru perioada 2014-2020, directiile indicate de Uniunea Europeana pentru acordarea mai multor fonduri, proiectele suplimentare majore pe care Guvernul vrea sa le lanseze, dar si masurile interne care vor fi luate de Ministerul Fondurilor Europene, inclusiv restructurarea autoritatilor de management si trecerea lor de la ministerele de profil la Ministerul Fondurilor Europene, precum si evaluarea si salarizarea functionarilor care lucreaza cu fonduri UE.

Alte teme de discutie vizeaza rolul bancilor in obtinerea fondurilor europene, simplificarea traseului documentelor financiare, asigurarea fluxurilor de bani si proceduri de achizitii in proiectele cu fonduri europene.

De asemenea, aplicantii la fonduri UE au prilejul sa isi prezinte problemele pe care le-au intampinat, lectorii incercand sa gaseasca solutii legislative si practice pentru rezolvarea lor.

Conferinta este moderata de Cristian Dimitriu, Director Editorial Mediafax Group. Partener principal este Uncredit Tiriac Bank.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1246 ori