Teodorovici: De ce e Romania fruntasa la fraudarea fondurilor europene

Luni, 21 Iulie 2014, ora 14:31
3504 citiri
Teodorovici: De ce e Romania fruntasa la fraudarea fondurilor europene

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat luni ca toate proiectele aprobate pana in 2011 in Romania sunt purtatoare de corectii financiare, de aici si rezultatul raportului Comisiei Europene care plaseaza tara noastra pe locul doi la capitolul fraudarea fondurilor europene.

"Daca citim raportul in intregimea sa o sa constatam ca nu este asa, acest loc fruntas vine din faptul ca Romania a trimis Comisiei Europene un numar mai mare de facturi, automat si suma de corectii este una mai mare, pentru ca toate proiectele aprobate pana in 2011 sunt purtatoare de corectii financiare, iar pana ele nu se vor termina aceste corectii nu vor inceta. Asta e explicatia cresterii valorii de corectii financiare pentru Romania, noi, la fiecare factura pe care o dam la Comisie aplicam o corectie financiara", a declarat Teodorovici, dupa ce a participat la conferinta finala a campaniei de informare a beneficiarilor Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), intrebat cum comenteaza raportul Comisiei Europene care plaseaza Romania pe locul doi la capitolul fraudarea fondurilor europene.

El a explicat ca se fac atat de multe corectii financiare din cauza erorilor la nivel de proiecte, fie prin necitirea corecta a regulilor proiectelor care se implementeaza pe fonduri europene, fie din rea intentie a celor care aplica pe fonduri, din zona publica si privata.

"Ca masuri pe care le luam pentru a impiedica aceste lucruri amintesc simplificarea sistemului. Avem nevoie de mai putine reguli, mai simple si mai clare, dar mai dure pentru cei care nu le respecta. E posibil sa interzicem acelor beneficiari care au avut probleme de acest fel sa nu mai aplice la fonduri europene pentru ca imaginea sa nu ne mai fie afectata, vor fi facute verificari mai clare, mai dese, acolo unde beneficiarii dovedesc ca au o problema in acest sens, iar in zona publica, unde ar fi principala problema, institutiile care au avut probleme pe partea de proceduri interne au facut schimbari, exista un cumul de factori in zona de achizitii publice care a fost principala zona in care Romania a fost afectata, unde au fost schimbarile necesare, iar regulile au fost facute altfel", a completat Teodorovici.

In ce priveste cele 109 fraude cuprinse in raportul pe 2013 in agricultura, ministrul Fondurilor Europene a precizat ca Romania raporteaza de multe ori neregulile ca fiind si fraude, iar dupa verificari ale Comisiei se dovedeste ca multe dintre fraudele raportate au fost de fapt doar nereguli.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#corectii financiare proiecte, #Eugen Teodorovici, #fraude fonduri europene , #Stiri Fonduri europene