Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Teodorovici: De ce e Romania fruntasa la fraudarea fondurilor europene

Teodorovici: De ce e Romania fruntasa la fraudarea fondurilor europene


Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat luni ca toate proiectele aprobate pana in 2011 in Romania sunt purtatoare de corectii financiare, de aici si rezultatul raportului Comisiei Europene care plaseaza tara noastra pe locul doi la capitolul fraudarea fondurilor europene.

"Daca citim raportul in intregimea sa o sa constatam ca nu este asa, acest loc fruntas vine din faptul ca Romania a trimis Comisiei Europene un numar mai mare de facturi, automat si suma de corectii este una mai mare, pentru ca toate proiectele aprobate pana in 2011 sunt purtatoare de corectii financiare, iar pana ele nu se vor termina aceste corectii nu vor inceta. Asta e explicatia cresterii valorii de corectii financiare pentru Romania, noi, la fiecare factura pe care o dam la Comisie aplicam o corectie financiara", a declarat Teodorovici, dupa ce a participat la conferinta finala a campaniei de informare a beneficiarilor Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), intrebat cum comenteaza raportul Comisiei Europene care plaseaza Romania pe locul doi la capitolul fraudarea fondurilor europene.

El a explicat ca se fac atat de multe corectii financiare din cauza erorilor la nivel de proiecte, fie prin necitirea corecta a regulilor proiectelor care se implementeaza pe fonduri europene, fie din rea intentie a celor care aplica pe fonduri, din zona publica si privata.

"Ca masuri pe care le luam pentru a impiedica aceste lucruri amintesc simplificarea sistemului. Avem nevoie de mai putine reguli, mai simple si mai clare, dar mai dure pentru cei care nu le respecta. E posibil sa interzicem acelor beneficiari care au avut probleme de acest fel sa nu mai aplice la fonduri europene pentru ca imaginea sa nu ne mai fie afectata, vor fi facute verificari mai clare, mai dese, acolo unde beneficiarii dovedesc ca au o problema in acest sens, iar in zona publica, unde ar fi principala problema, institutiile care au avut probleme pe partea de proceduri interne au facut schimbari, exista un cumul de factori in zona de achizitii publice care a fost principala zona in care Romania a fost afectata, unde au fost schimbarile necesare, iar regulile au fost facute altfel", a completat Teodorovici.

In ce priveste cele 109 fraude cuprinse in raportul pe 2013 in agricultura, ministrul Fondurilor Europene a precizat ca Romania raporteaza de multe ori neregulile ca fiind si fraude, iar dupa verificari ale Comisiei se dovedeste ca multe dintre fraudele raportate au fost de fapt doar nereguli.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 3043 ori