Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania si Republica Moldova au creat un grup comun pentru investitii din fonduri europene

Romania si Republica Moldova au creat un grup comun pentru investitii din fonduri europene


Ministrul roman al transporturilor, Ramona Manescu, si ministrul transporturilor si infrastructurii drumurilor din Republica Moldova, Vasile Botnari, au stabilit luni la Chisinau sa intensifice cooperarea bilaterala pentru a creste gradul de asimilare a fondurilor europene in domeniul infrastructurii de transport.

Cei doi ministri au decis in cadrul intrevederii sa fie create grupuri de experti pe toate tipurile de transport, care vor identifica proiectele investitionale prioritare. Acestea vor fi ulterior promovate pentru a obtine finantare din partea institutiilor financiare europene, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor de la Chisinau.

Vasile Botnari a evidentiat necesitatea de a avansa pe proiectele strategice de infrastructura, pentru a caror realizare este posibila atragerea de fonduri europene.

Proiectele Ministerului: doua poduri peste Prut

Astfel, a fost reconfirmata necesitatea strategica de a construi doua poduri rutiere peste raul Prut - in dreptul localitatilor Cantemir si Ungheni. De asemenea, Botnari a oferit delegatiei romane datele necesare pentru stabilirea cu exactitate a traseului autostrazii Targu Mures -Iasi - Ungheni si constructia unui nou pod peste raul Prut la Ungheni, astfel incat autostrada sa se conecteze cu drumul national R1 Chisinau - Ungheni - Sculeni - frontiera cu Romania.

In ceea ce priveste modernizarea caii ferate, inclusiv constructia segmentului cu ecartament european Ungheni-Chisinau, ministrul Vasile Botnari a mentionat ca autoritatile de la Chisinau vor incerca sa acceseze fonduri europene, deoarece este o investitie majora.

"Pentru perioada scurta insa optam pentru constructia unui segment de zece km de cale ferata larga catre gara Nicolina din Iasi, fapt ce va permite efectuarea curselor de pasageri fara schimbarea rotilor si, respectiv, reducerea duratei calatoriei", a declarat el.

In cadrul intrevederii, au fost discutate oportunitatile de colaborare privind proiectele investitionale comune in domeniul navigatiei fluviale, inclusiv privind redarea navigabilitatii raului Prut, precum si armonizarea legislatiei in transporturi.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 3634 ori