Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, urmarit de DNA

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 11:45
1876 citiri
Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, urmarit de DNA

Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a venit, luni, la DNA pentru a fi audiat in dosarul in care sunt cercetati opt functionari ai institutiei, care ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitatii de catre firme agreate, pentru care percepeau un "comision" din valoarea contractelor. Potrivit unor oficiali, procurorii l-au anuntat pe presedintele Consiliului Judetean Dolj ca este urmarit penal.

Procurorii l-au anuntat, luni, pe presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, ca este urmarit penal in dosarul privind licitatiile trucate, urmand sa fie chemat din nou la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a da o declaratie, potrivit unor oficiali din DNA.

Oficiali din DNA au declarat ca anchetatorii i-au adus la cunostinta presedintelui Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, ca a fost inceputa urmarirea penala in cazul lui, in dosarul in care sunt vizati functionari ai institutiei, care ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitatii de catre firme agreate, in schimbul unor "comisioane".

Ion Prioteasa urmeaza sa fie chemat din nou la DNA, pentru a da o declaratie, au precizat sursele citate.

Presedintele CJ Dolj nu a facut declaratii la iesirea de la Directia Nationale Anticoruptie, unde a fost impreuna cu avocatul sau.

Procurorii DNA - Structura Centrala au facut, in 11 decembrie, perchezitii la Consiliul Judetean Dolj, de unde au ridicat zeci de cutii cu documente si unitati de calculator. Tot atunci au fost facute perchezitii si la locuinta din Craiova a lui Ion Prioteasa.

Reprezentanti ai CJ Dolj declarau, la finalul perchezitiilor, ca nicio persoana nu a fost retinuta.

Presedintele CJ Dolj arata atunci, intr-un comunicat de presa, ca va pune la dispozitia anchetatorilor toate documentele care ii vor fi solicitate.

"Ne aflam in cursul unei proceduri legale, in cadrul careia ne-au fost solicitate o serie de documente pe care procurorii le considera necesare in verificarile pe care le desfasoara. Toate aceste documente le-au fost puse la dispozitie astazi si, asa cum deja i-am asigurat pe cei care deruleaza verificarile, le vom furniza in continuare orice alte inscrisuri si informatii pe care le vor considera utile pentru buna desfasurare a acestui control, cu transparenta care a caracterizat mereu activitatea Consiliului Judetean Dolj. Imi exprim convingerea ca verificarile de astazi vor inlatura eventualele suspiciuni legate de aspectele care fac obiectul acestui control", preciza Ion Prioteasa.

Potrivit DNA, perchezitiile de la sediul Consiliul Judetean Dolj au fost facute in cadrul unui dosar in care sunt vizati opt functionari ai institutiei, care ar fi intervenit in procedurile de atribuire a contractelor ce aveau ca beneficiari institutia publica, directionandu-le catre firmele agreate, percepand in schimb un "comision" din valoarea contractelor".

Functionari publici din Dolj, suspectati ca au atribuit contracte cu "dedicatie"

"Din cercetarile efectuate de procurori pana in acest moment a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, prin eludarea cadrului legal in domeniul achizitiilor publice, functionarii publici din cadrul Consiliului Judetean Dolj implicati au favorizat agenti economici carora le-au fost atribuite lucrari direct, fara publicarea anuntului de intentie (ex - contracte de prestari servicii prin <> lucrarilor, in scopul justificarii procedurii de achizitie atribuite direct la 3 societati comerciale preferate pentru Centrul de recuperare si reabilitare a persoanelor cu handicap <> Filiasi) ori prin interpunerea unor societati comerciale <>", preciza DNA.

Totodata, potrivit procurorilor, functionarii publici implicati ar fi aprobat si avizat plati nejustificate, solicitate de firmele carora le-au fost acordate lucrari cu incalcarea prevederilor legale, "sustinand astfel interesele societatilor <>, in detrimentul obiectivelor publice".

Contractele acordate prin incalcarea prevederilor legale privind achizitiile publice au vizat proiecte de consolidare si restaurare ale unui muzeu, ale Centrului Cultural Brancusi - Centru Turistic Interactiv, un punct de operare aeromedicala SMURD, reabilitarea, modernizarea si echiparea ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Centrul de coordonare si conducere a interventiei in caz de dezastre in regiunea transfrontaliera, proiecte realizate, in parte, din fonduri europene, mai arata DNA.

"Avand in vedere ca lucrarile respective erau finantate din fonduri publice si din fonduri europene, in aceasta modalitate a fost creat un prejudiciu in bugetul Consiliului Judetean Dolj, precum si in bugetele Uniunii Europene", potrivit sursei citate.

Functionarii publici din cadrul Consiliului Judetean Dolj care au atribuit aceste contracte ar fi pretins cota procentuala din valoarea unora dintre acestea.

Ion Prioteasa se afla la cel de-al treilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean Dolj.

In aprilie, mai multe spatii medicale ale Ambulatorului de specialitate de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Craiova, aflat in subordinea Consiliului Judetean Dolj, au fost inaugurate, dupa ce au fost reabilitate in cadrul unui proiect cu finantare europeana, in valoare de 8,2 milioane de euro.

Lucrarile de reabilitare si modernizare a Ambulatoriului Spitalului Judetean de Urgenta Craiova au inceput in luna mai a anului trecut in cadrul unui proiect de peste 34 de milioane de lei din fonduri europene, care a fost intocmit in 2007, dar care, din lipsa banilor, nu a putut fi pus in aplicare.

Ion Prioteasa afirma, la inaugurarea primelor spatii ale Ambulatorului de specialitate, ca vor continua investitiile la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Craiova, unde se doreste extinderea Unitatii de Primiri Urgenta si construirea unei cladiri noi destinate unei clinici de chirurgie cardio-vasculara si cardiologie interventionala.

Consiliul Judetean Dolj, in calitate de beneficiar, a obtinut finantare in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, pentru proiectul "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova". Valoarea totala a proiectului este de 34.506.339,06 lei (8.215.795 euro).

In august, seful CJ Dolj, Ion Prioteasa, anunta finalizarea proiectului tehnic pentru Centrul International "Constantin Brancusi", care urmeaza sa fie construit in curtea Muzeului de Arta din Craiova. El preciza ca proiectul trebuie prezentat Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, pentru obtinerea finantarii de circa sase milioane de euro. Muzeul de Arta din Craiova, cladire de patrimoniu, este consolidat si restaurat printr-un proiect finantat din fonduri europene, in valoare de 26,8 milioane de lei. Pe langa aceasta suma, CJ Dolj a alocat suma de 1,5 milioane de lei, fara TVA, suma necesara pentru efectuarea unor lucrari suplimentare de restaurare.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#Ion Prioteasa DNA, #Ion Prioteasa frauda fonduri europene, #Ion Prioteasa contracte , #Stiri Fonduri europene