Ponta: Basescu ne-a separat de Prietenii Coeziunii si nu puteam folosi dreptul de veto

Duminica, 10 Februarie 2013, ora 10:12
2317 citiri
Ponta: Basescu ne-a separat de Prietenii Coeziunii si nu puteam folosi dreptul de veto

Premierul Romaniei Victor Ponta a declarat, sambata, ca tara noastra nu putea sa faca uz de dreptul sau de veto singura in cadrul Consiliului European din aceasta saptamana, deoarece presedintele Traian Basescu a indepartat tara noastra de grupul Prietenii Coeziunii.

Acesta este format din Romania, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania si Croatia, care urmeaza sa adere la UE in iulie 2013.

"Singura, doar Romania, nu putea sa invoce dreptul de veto, dar Romania pana in noiembrie a fost intr-un grup, al Prietenilor Coeziunii de unde s-a desprins pe ideea ca presedintele Basescu are o relatie foarte buna cu marii Europei si o sa obtina mai mult.

Eu nu stiu cat obtineam in plus fata de presedinte daca participam, ca e o simpla speculatie, mai putin nu obtineam sigur - ca noi nu am obtinut nimic fata de noiembrie. Deci mai putin fata de nimic nu puteam sa obtin, ca puteam sa obtin mai mult...asta istoria nu se scrie cu daca si cu parca", a afirmat Ponta, potrivit Mediafax.

Premierul a mai sustinut ca mandatul lui Traian Basescu se termina anul viitor, insa in ceea ce priveste efectele reducerii bugetului alocat Romaniei cu noua miliarde de euro efectele se vor vedea ulterior.

"Cred ca unul dintre premieri a spus un lucru pe care toata lumea il gandeste: daca cel care era satisfacut si multumit era prim-ministrul Marii Britanii, domnul Cameron, care a venit cu ideea sa taiem din bani si sa fie cat mai putini bani, inseamna ca toti ceilalti 26 plus Croatia au pierdut.

Ce m-a suparat este si ca am pierdut foarte multe...si bani si conditii favorabile, care erau trecute in proiectul initial al Comisiei Europene, intocmit de presedintele Barroso, si sa mai prezinti chestia asta ca o victorie...nimeni nu a prezentat-o cu exceptia primului-ministru britanic. Nu are cum sa castige si primul-ministru britanic, care a zis sa taiem bani si guvernul Romaniei sau Romania, care sigur a pierdut fata de ceea ce trebuia sa primeasca", a mai adaugat premierul.

Traian Basescu a anuntat la finalul Summitului UE la Bruxelles ca sumele alocate pentru Romania din bugetul UE in 2014-2020 pe programe sunt de 39,887 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#fonduri UE Romania, #buget UE 2014 2020, #Romania Prietenii Coeziunii , #Stiri Fonduri europene