Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Platile suspendate catre Ungaria vor incepe in cateva zile, afirma Hahn

Platile suspendate catre Ungaria vor incepe in cateva zile, afirma Hahn


Ungaria are o sansa de a realoca finantarea suspendata a UE si a o cheltui pana la sfarsitul anului dupa un acord incheiat luni Bruxelles, informeaza agentia MTI.

Platile pentru programele suspendate finantate de UE vor incepe in urmatoarele cateva zile, a anuntat Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala, dupa ce s-a intalnit cu Janos Lazar, seful echipei primului ministru ungar, la Bruxelles.

Hahn a subliniat ca Ungaria nu va pierde acesti bani daca va fi in masura sa ii cheltuiasca in mod corespunzator pana la sfarsitul anului. Acest lucru, a adaugat el, este de asemenea in interesul Comisiei Europene.

Lazar a declarat la randul sau ca Ungaria a acceptat propunerea Comisie asupra unei corectii de 5 procente in cazul a zece programe operative ce au legatura cu problema de inregistrare de la Camera de Ingineri si cerinta cunoasterii notiunilor de baza ale limbii maghiare.

Hahn a indicat ca sanctiunea a fost necesara din cauza unor deficiente in contractele anterioare.

"Ma bucur ca Ungaria accepta corectiile financiare propuse... Important este ca acest lucru inseamna ca banii corectati nu sunt pierduti si permit Ungariei sa ii reinvesteasca in alte proiecte", a declarat Hahn. "Aceasta inseamna de asemenea ca odata ce actiunile corective sunt verificate si evaluate, platile pot fi reluate pentru programele in cauza, iar aceasta intr-o chestiune de zile".

Oficiali de la Bruxelles au declarat mai devreme ca Ungaria a fost criticata pentru cerintele ei ca partile participante la licitatiile pentru proiectele de dezvoltare sa fie membre ale Camerei de Ingineri ungare si sa vorbeasca limba maghiara, ceea ce UE a considerat a fi o forma de discriminare.

Lazar a declarat ca acordul cu Bruxellesul este unul corect. Guvernul a decis sa accepte corectia propusa pentru ca Ungaria ar avea o sansa de a putea folosi fondurile in cauza.

Lazar a estimat corectia financiara ca se ridica la 230 - 250 milioane de euro. El a adaugat ca drept urmare a acordului de astazi, 2 miliarde de euro din finantarea UE vor putea "circula" din nou in Ungaria.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1511 ori