PE a adoptat textul de lege care prevede extinderea regulii "n+3" cu un an pentru Romania si Slovacia

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 15:40
1782 citiri
PE a adoptat textul de lege care prevede extinderea regulii "n+3" cu un an pentru Romania si Slovacia

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri raportul eurodeputatului ceh Oldrich Vlasak care prevede extinderea cu un an a regulii "n+3" pentru Romania si Slovacia cu o larga majoritate, de 596 de voturi. Textul va permite prelungirea cu un an a perioadei in care cele doua tari pot cheltui fondurile alocate pentru 2011 si 2012 pentru a evita dezangajarea acestora.

Raportul eurodeputatului Oldrich Vlasak din Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni (ECR) din PE reprezinta practic ultima faza a unui proces care a inceput cu includerea in acordul obtinut in Consiliul European din 8 februarie 2013, privind bugetul multianual al UE, a unui articol prin care Comisia Europeana este invitata sa examineze solutiile practice pentru a reduce riscul dezangajarilor automate de fonduri pentru Romania si Slovacia din pachetele nationale 2007-2013, inclusiv prin modificarea regulamentului (CE) nr. 1083/2006, textul de lege care reglementeaza alocarile in cadrul politicii de coeziune.

CE a venit cu o propunere in acest sens la 21 mai acest an, solicitand extinderea "n+3" dincolo de 2013, cand aceasta nu s-ar mai fi aplicat, pentru ca Romania si Slovacia sa aiba mai mult timp pentru a solicita si cheltui bani din fondurile UE, evitand astfel dezangajarile.

In propunerea sa catre PE si Consiliu, executivul comunitar propune o derogare de la regulamentul nr. 1083/2006 pentru statele membre ale caror fonduri alocate in cadrul politicii de coeziune in perioada de programare 2014-2020 sunt limitate la 110% in termeni reali in perioada 2007-2013, in sensul prelungirii cu an a perioadei de cheltuire a banilor UE pentru 2011 si 2012.

Astfel, dezangajarea automata a angajamentelor pentru 2011 nu se va face la sfarsitul anului 2013, ci la sfarsitul anului 2014, iar dezangajarea automata pentru 2012 nu se va face la sfarsitul anului 2014, ci la sfarsitul anului 2015. Data finala pentru eligibilitatea cheltuielilor aferente perioadei de programare ramane neschimbata, si anume 31 decembrie 2015.

Propunerea privind extinderea regulii "n+3" pentru Romania si Slovacia a trecut ultimul hop la sfarsitul lunii septembrie, cand textul legislativ a fost adoptat in Comisia pentru dezvoltare regionala (REGI) a PE, intr-o forma foarte asemanatoare cu cea propusa de CE, dupa ce mai multe amendamente ale raportorului Oldrich Vlasak care riscau sa blocheze negocierile cu Consiliul au fost respinse.

Eurodeputatul PDL Marian-Jean Marinescu afirma la momentul respectiv ca raportorul, Oldrich Vlasak, propunea practic ca orice stat membru sa poata beneficia de extinderea perioadei de doi ani pentru angajarea fondurilor UE, fapt care a fost impiedicat prin mobilizarea tuturor eurodeputatilor romani.

De altfel, Comisia pentru bugete a propus ca extinderea regulii "n+3" sa poata fi accesibila tuturor statelor membre, dar amendamentele in acest sens au fost respinse la votul de plen de miercuri. Eurodeputatul Oldrich Vlasak a declarat si el ca si-a facut datoria ca raportor in acest dosar, dar ca nu este de acord cu continutul rezolutiei supuse la vot, din cauza faptului ca nu toate statele membre pot avea acces la masurile privind ameliorarea absorbtiei si evitarea dezangajarilor de fonduri UE.

Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
Cadourile pentru colegii de birou - sfaturi pentru a alege darul perfect
Cadourile pentru colegii de birou - sfaturi pentru a alege darul perfect
De fiecare dată când se apropie aniversarea unui coleg de birou, apare și întrebarea: “Ce să-i luăm?”, pentru care mulți vin cu idei, însă prea puține par unele cu care poți merge la...
#extindere n plus trei, #Romania absorbtie fonduri europene, #cheltuire fonduri europene Romania , #Stiri Fonduri europene