Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oferta tehnica bate oferta financiara la proiectele din fonduri europene

Oferta tehnica bate oferta financiara la proiectele din fonduri europene


Sub-licitarea este un fenomen care afecteaza atat absorbtia, cat si calitatea lucrarilor, motiv pentru care Ministerul Fondurilor Europene propune analiza ofertei tehnice inaintea celei financiare, a declarat vineri, la Oradea, ministrul secretar de stat din Ministerul Fondurilor Europene, Alin Mitrica, prezent la Conferinta regionala "Arhitectura transfrontaliera a constructiilor", organizata de Federatia Patronilor Bihor.

"Propunerea noastra este ca dupa analiza documentelor de calificare, sa urmeze, in mod obligatoriu, analiza ofertei tehnice, si nu cea financiara care stabileste o anumita relatie psihologica intre autoritate si cei care au depus oferta, la pretul cel mai mic si poate influenta finalul licitatiei", a declarat secretarul de stat, la intalnirea regionala pe constructii.

Alin Mitrica a subliniat ca aceasta masura "i se pare justa, ca va avea un efect pozitiv mai ales in domeniul constructiilor, unde sunt problemele cele mai mari".

Potrivit oficialului roman, ministerul va incerca, de asemenea, sa adopte cateva masuri pentru a nu deprofesionaliza zona evaluatorilor, a celor care fac parte din comisiile de licitatie.

"Aici avem diverse probleme, deoarece legea este interpretativa, exista decizii arbitrare ale Consiliului national pentru solutionarea contestatiilor, exista o asumare pe caietele de sarcini ale ANRMAP-ului care ulterior nu mai este recunoscuta ca asumare si ajungem in zona corectiilor", a spus Mitrica.

In prezent, se lucreaza si la un pachet de amendamente la acte normative, care se refera la reducerea termenelor atat in cadrul unui proces de licitatie, cat la plata, stiut fiind ca termenele de rambursare sunt motive de stres pentru toti aplicantii.

"Birocratia este mare, dar nu numai in Romania. Si la Uniunea Europeana. Noi vom incerca sa fluidizam aceste proceduri si sa avem ghiduri in functie de grupuri-tinta ale beneficiarilor", a precizat secretarul de stat.

El a atras atentia unitatilor administrativ-teritoriale sa-si dezvolte capacitatea administrativa, cei din zona privata din constructii lucrand in general cu primariile sau consiliul judetean.

O solutie avansata de secretarul de stat ar fi ca la Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) sa se constituie un aparat administrativ, remunerat din cotizatiile platite de membrii ADI, care sa deserveasca si micile localitati care nu au capacitatea administrativa sa parcurga tot procesul unui proiect pana la finalizare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 4050 ori