Ministerul Fondurilor Europene a publicat prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 09:47
2349 citiri
Ministerul Fondurilor Europene a publicat prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat, marti, pe site-ul institutiei, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, document care stabileste modalitatea in care vor fi concentrate investitiile din Fondurile Europene Structurale si de Investitii.

Potrivit unui comunicat al MFE, documentul a fost transmis membrilor Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP) in data de 27 septembrie, urmand ca saptamana viitoare sa aiba loc o noua reuniune a Comitetului.

Dupa consultarea partenerilor de dialog in cadrul reuniunii CIAP, Ministerul Fondurilor Europene urmeaza sa transmita serviciilor Comisiei Europene, informal, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020.

Documentul va fi transmis informal deoarece, la nivelul Uniunii Europene, nu au fost adoptate inca regulamentele care vor stabili modul in care vor fi implementate fondurile europene in viitoarea perioada de programare.

Prima versiune a Acordului de Parteneriat detaliaza cadrul institutional - Autoritatile de Management si Organismele Intermediare, respectiv prezinta principiile implementarii efective a fondurilor in conformitate cu prevederile pachetului legislativ al Uniunii Europene.

In acest sens, implementarea Fondurilor Europene Structurale si de Investitii 2014-2020, se va realiza intr-un sistem mult mai bine coordonat, fiind stabilite atributii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere.

Astfel, Ministerul Fondurilor Europene are atributii pentru managementul a patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru managementul programelor de dezvoltare regionala, a programelor dedicate cooperarii teritoriale europene si a programului Capacitate Administrativa si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului si acvaculturii.

Potrivit MFE, coordonarea va tine seama, pe de o parte, de lectiile invatate in perioada 2007-2013 si va urmari eficientizarea procesului de implementare si reducerea poverii administrative, iar pe de alta parte concentrarea tematica a fondurilor va asigura obtinerea unui impact semnificativ al investitiilor, respectiv continuitatea interventiilor sustenabile din actuala perioada de programare.

Ministerul Fondurilor Europene incurajeaza partenerii de dialog sa contribuie cu propuneri si observatii asupra acestui prim proiect al acordului de parteneriat, astfel incat documentul sa reflecte opiniile nationale, dar si sa raspunda exigentelor tehnice ale CE, in scopul utilizarii eficiente a Fondurilor Europene Structurale si de Investitii.

Prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 a fost elaborata in urma unui amplu proces de consultare a partenerilor de dialog.

Sub coordonarea Ministerului Fondurilor Europene au fost organizate patru reuniuni ale CIAP si 21 focus-grupuri la nivel local sau regional.

In acelasi timp, la nivelul ministerelor de linie coordonatoare ale comitetelor consultative subsecvente CIAP au fost organizate grupuri de lucru dedicate aspectelor sectoriale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#acord parteneriat 2014 2020, #fonduri europene acord parteneriat, #investitii Fonduri Europene Structurale , #Stiri Fonduri europene