Managementul POSDRU ridica din umeri la procesele intentate de beneficiari

Luni, 19 August 2013, ora 08:10
3079 citiri
Managementul POSDRU ridica din umeri la procesele intentate de beneficiari

Blocarea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), din cauza neregulilor gasite de auditorii europeni, a declansat haos si falimente in randul beneficiarilor, mai ales din cauza intarzierilor la plata. Cu toate acestea, institutia nu poate oferi nici macar o lista cu procesele in care a fost tarata de pagubiti.

Tot mai multi beneficiari de fonduri europene se plang in mod public de dificultatile cu care se confrunta din cauza faptului ca Autoritatea de Management POSDRU nu isi respecta obligatiile contractuale.

Multe organizatii au capitulat inca de anul trecut, iar o parte din ele au facut concedieri masive. Cele mai "norocoase" reusesc sa isi pastreze angajatii, insa risca sa compromita proiectele in derulare, din cauza intarzierilor la plata. In anumite cazuri, furnizorii proiectelor au intrat in insolventa, deoarece beneficiarii fondurilor europene nu au putut sa plateasca facturile, in lipsa rambursarilor.

Programul care beneficiaza de o alocare de 3,5 miliarde de euro a fost blocat timp de un an, pana in februarie 2013, din cauza neregulilor depistate la autoritatea de management (AMPOSDRU) si proiectele in curs de finantare au ramas inghetate daca beneficiarii nu au dispus de alternative de finantare.

Pentru intocmirea unui tablou al dezastrului, Business24 a solicitat AM POSDRU lista proceselor cu beneficiarii in care institutia are calitate de reclamant.

"Datele pe care dumneavoastra le solicitati necesita o analiza amanuntita, pe care timpul fizic nu ne- permite", au declarat reprezentantii AM POSDRU, intr-un raspuns oficial, semnat de directorul institutiei, Cristian Ababei. Si chiar si acest raspuns s-a lasat asteptat mai bine de doua saptamani.

In prezent, AM POSDRU este chemata in instanta in sase dosare, din cauza intarzierilor de rambursare, potrivit informatiilor care ne-au fost furnizate pana la urma de Ministerul Fondurilor Europene.

In acest context, numarul beneficiarilor furiosi din cauza intarzierilor se inmulteste, chiar daca oficial, programul a reluat platile.

"Nu cred ca s-a achitat inca 'grosul', erau sume mari in intarziere. Se plateste in ordinea in care s-au depus cererile", precizeaza consultantul in fonduri europene, Cosmin Dragoi.

Suma platilor efectuate prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a ajuns la aproape 300 de milioane de euro la finalul lunii iunie, iar rata de absorbtie pe program ajunsese la 17,68% la finalul lui iulie.

Beneficiarii POSDRU se iau cu mainile de cap

La inceputul anului, Fundatia "Alaturi de Voi" a chemat in judecata AM POSDRU pentru "incalcarea prevederilor contractelor de finantare prin nerespectarea termenului de 45 de zile de rambursare, de catre AM POSDRU in cele doua situatii, si solicitam plata sumei de 2,3 milioane de lei si dobanda la intarziere, din momentul scadentei obligatiei pana la efectuarea platii efective, ceea ce ar insemna cam trei milioane de lei", se precizeaza intr-un comunicat de presa. In scurt timp de la declansarea procedurilor, fundatia a fost trecuta pe o lista de prioritate si si-a recuperat banii.

Totusi, reprezentantii organizatiei si cei ai AM POSDRU au termen in septembrie si octombrie, intr-un proces pentru recuperarea a 100 de mii de euro cheltuieli de TVA, declarate in 2012 eligibile, dar pentru care AM POSDRU nu a gasit o solutie sa le plateasca.

Scandalizat de situatia de la POSDRU se declara si Dan Barbulescu, manager la asociatia Salvati Dunarea si Delta.

"Proiectul s-a incheiat in ianuarie si a fost considerat un succes, reprezentantii statului s-au laudat cu el si la Bruxelles, insa noi dupa trei luni de la finalizare, nu recuperasem inca banii", a spus reprezentantul asociatiei.

Alta gafa marca AM POSDRU

In timp ce ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici anunta cu aplomb, in martie, deblocarea platilor de la Comisia Europeana, la AM POSDRU domnea haosul: nimeni nu stia cand se vor putea depune dosare pentru accesarea finantarii prin acest program.

"In momentul de fata nu s-a stabilit foarte clar, urmeaza sa se dea un comunicat pe site-ul nostru. Se va afisa acolo calendarul orientativ unde vor fi anuntate axele si pentru ce domenii majore se poate aplica. Inca nu s-a comunicat o estimare de timp, asteptam sa ni se comunice ca sa dam informatia mai departe", a spus un reprezentant AM POSDRU, la solicitarea Business24.

POSDRU finanteaza implementarea de programe si noi servicii de sprijin pentru demararea unei afaceri, dezvoltarea culturii antreprenoriale, a abilitatilor manageriale moderne sau instruirea angajatilor in vederea adaptabilitatii la tehnologii avansate.

Programul este destinat scolilor si universitatilor, furnizorilor de acreditare profesionala, camerelor de comert, sindicatelor si IMM-urilor. In anul 2013 beneficiarii au la dispozitie peste 6,7 milioane de euro. Suma alocata de UE in acest exercitiu financiar pe acest program operational este de 3,4 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#procese AM POSDRU, #AM POSDRU instanta, #plati POSDRU, #rambursari POSDRU , #Stiri Fonduri europene